Economie

VVD: Verlaag minimumloon

Tot verbijstering van alle andere fracties in de Tweede Kamer heeft de VVD donderdag voorgesteld het wettelijk minimumloon te verlagen. Ook de vakbonden FNV en CNV noemen de gedachte „onzinnig” en zelfs „asociaal.”

Redactie politiek
3 October 2003 12:57Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Het liberale Tweede-Kamerlid Weekers lanceerde het voorstel donderdag in een debat met minister De Geus van Sociale Zaken over het armoedebeleid. Hij wil werkgevers de mogelijkheid te bieden 90 procent van het minimum te betalen. De VVD hoopt en verwacht dat daardoor de werkgelegenheid sterk zal toenemen, omdat de loonkosten dalen.

Minister De Geus was zo’n beetje de enige in het debat die niet schrok van het idee. Hij zei de zorg van Weekers met betrekking tot de werkgelegenheid te delen, maar stelde dat daarvoor zijn inziens geen verlaging van het minimumloon nodig is. De bewindsman wil juist dat er meer banen komen met lonen tussen het minimum en de laagste CAO-schalen.

Kamerleden van andere politieke partijen buitelden als één front over Weekers en de VVD heen. CDA-politica Verburg zei verbijsterd te zijn en deed het voorstel af als „politiek broddelwerk.” Haar PvdA-collega Noorman-den Uyl vond het een „moreel onfatsoenlijk” idee. GroenLinks-kamerlid Vendrik verweet Weekers zelfs te „stelen” van werknemers. „U roept werkgevers ertoe op de wet te ontduiken door er met 10 procent onder te gaan zitten. Uitgerekend de VVD, de partij die de mond altijd zo vol heeft van wetshandhaving.”

ChristenUnie-kamerlid Slob liet weten „ontstemd” te zijn over het „schandalige” VVD-idee „dat pas op het allerlaatste moment in beeld zou mogen komen”, maar dat de liberalen dus „als eerste willen toepassen.” SGP’er Van der Vlies zei het minimumloon „binnen onze welvaartstaat” ook te beschouwen als „een norm van beschaving.” Wel is hij het met minister De Geus eens dat er tussen het minimum en de laagste CAO-schalen iets zou moeten komen om de prikkel tot werken sterker te maken.

Weekers zelf vond dat zijn collega’s slecht luisterden en betichtte hen van het doen van demagogische uitspraken. Hij beklemtoonde dat de VVD het wettelijk minimumloon (bijna 1300 euro) niet wil afschaffen en de uitkeringen ook niet wil verlagen. Weekers vindt alleen dat het minimumloon de afgelopen jaren te veel omhoog is gegaan; bijvoorbeeld met 6,3 procent in 2001.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer