Frankrijk houdt leger nog in Mali
ABU DHABI – Frankrijk trekt zijn troepen pas terug uit Mali als het veilig en stabiel is in het West-Afrikaanse land.
Dat heeft de Franse president François Hollande dinsdag gezegd tijdens een bezoek aan de Verenigde Arabische Emiraten.
„We hebben een doel: ervoor te zorgen dat als we vertrekken Mali veilig is, er een legitieme autoriteit is, er verkiezingen kunnen plaatsvinden en er geen terroristen in het gebied zijn die het land bedreigen”, aldus Hollande.
België gaat Frankrijk helpen bij de strijd tegen islamistische rebellen in de voormalige Franse kolonie. Op verzoek van Parijs stuurt de regering in Brussel twee C-130-transportvliegtuigen en twee helikopters voor medische evacuaties naar het West-Afrikaanse land. Ongeveer 75 manschappen nemen deel aan de operatie, die zeker 6 weken gaat duren.
Frankrijk heeft vooral transportcapaciteit nodig voor zijn troepen. Het wil zijn troepenmacht in Mali uitbreiden tot 2500 militairen, zo is uit bronnen rond minister Jean-Yves Le Drian van Defensie vernomen. Op dit moment zijn er ongeveer 750 Franse militairen in het West-Afrikaanse land.
De Fransen strijden daar tegen de islamitische rebellen die het noorden van het land in handen hebben. Dinsdag zou een Franse eenheid met veertig tanks vanuit buurland Ivoorkust de hoofdstad Bamako hebben bereikt.
Naast de Franse militairen komt er een troepenmacht van Afrikaanse landen, die naar verwachting 3300 militairen zal tellen. Landen als Togo, Niger, Nigeria en Senegal leveren daar manschappen voor. De Franse president Hollande verwacht dat het „een goede week” duurt voordat een gezamenlijke Afrikaanse troepenmacht kan worden ingezet in Mali.
Hollande sprak dinsdag op een Franse militaire basis in Abu Dhabi. Volgens de president hebben Franse troepen in de nacht van maandag op dinsdag opnieuw doelen in Mali bestookt. Hij zei dat de acties hun beoogde doel hebben bereikt, zonder nadere details te geven. „We blijven continu strijdkrachten inzetten, zowel in de lucht als op het land.”
In verband met de escalerende situatie in Mali houden de ministers van Buitenlandse Zaken van de EU morgen een speciale vergadering. De EU wil sneller een missie sturen om het Malinese leger te trainen en te adviseren. De eerste Europese militairen die voorbereidend werk gaan doen voor de EU-trainingsmissie in Mali, zouden de komende dagen moeten afreizen.
Het noorden van Mali werd negen maanden geleden, na een putsch in Bamako, veroverd door rebellen die banden onderhouden met al-Qaida. De extremisten voerden de strenge islamitische wetgeving, de sharia, in; dieven werden handen en voeten afgehakt en de vrijheid van vrouwen werd ingeperkt.