Grondexploitatie nekt Geldermalsen
GELDERMALSEN – De grondexploitatie dreigt de gemeente Geldermalsen in grote problemen te brengen. Vorig jaar schreef de gemeente al 23 miljoen euro af op de waarde van de grond. Als het aan de accountant ligt, wordt dit bedrag verdubbeld.
„Ik krijg er grijze haren van”, zegt wethouder W. Hompe. Uit een recente stresstest blijkt dat voor Geldermalsen allerlei lichten op oranje en rood staan. Het grote zorgenkind is de grondexploitatie, die een serieuze bedreiging voor de fruitgemeente vormt.
Uit de test van accountant Deloitte blijkt dat de gemeente een risicovolle schuldenpositie heeft en dat de reservepositie zorgen baart. Op langere termijn komt die reservepositie meer in het gedrang door de verwachte verliezen op de grondexploitatie.
Het grondbezit dreigt voor Geldermalsen op een debacle uit te lopen. Hoewel veel gemeenten met dit probleem kampen, is de situatie in Geldermalsen nijpender dan elders. Na het succes rond de ontwikkeling van wijk Kalenberg in Meteren koos politiek en bestuurlijk Geldermalsen voor de realisatie van het project Plantage weer voor actieve grondpolitiek. Men sloot hiervoor een lening van 80 miljoen af en legde voor eigen rekening vast de hoofdstructuur met wegen en waterpartijen aan.
Nu de huizenmarkt is ingestort, zit men met de gebakken peren. Vorige zomer zagen B en W zich gedwongen tot een afwaardering van 23 miljoen, omdat de bouwgrond werd gedevalueerd tot agrarische grond. De accountant wil dat dit bedrag dit jaar wordt verdubbeld. B en W vinden dat de accountant uitgaat van te sombere verwachtingen.