Discussie over uitdunnen kunstcollecties
ROTTERDAM (ANP) – Steeds meer organisaties roeren zich in de discussie over het vermeend ontzamelen (uitdunnen) van kunstcollecties van de gemeente Rotterdam. Het college is in principe niet van plan om ze te verkopen, maar in de visie op ontzamelen zet het toch de deur op een kier naar oneigenlijke verkoop van collecties, vindt een meerderheid in de gemeenteraad van PvdA, D66, GroenLinks en SP. „Zo verkopen we collecties voor het betalen van de rekening voor gas, water en licht”, zegt D66-raadslid Jos Verveen.
Het begon met de aankondiging van het Wereldmuseum in Rotterdam dat de Afrikacollectie van de hand wil doen om de begroting te dichten. Dat zal directeur directeur Stanley Bremer niet lukken, want ontzamelen mag alleen op inhoudelijke gronden en niet op financiële, stelt het college in het raadsvoorstel over het verkleinen van collecties. Burgemeester en wethouders zeggen de landelijke richtlijnen aan te houden, maar die worden op twee onderdelen wel ruimer geïnterpreteerd.
„Ten eerste sluiten wij de verkoop van objecten op voorhand niet uit. Ten tweede beperken wij de besteding van eventuele opbrengsten niet uit tot uitsluitend de verbetering van de collectie; passieve conservering, ontsluiting en presentatie komen wat ons betreft ook in aanmerking”, aldus het college. „Hiermee zet de wethouder de deur op een kier om de opbrengst uit de verkoop van kunst voor de exploitatie van musea aan te wenden”, stelt Verveen.
Inmiddels zijn koepelorganisaties als European Ethnology Museums Directors Group (EEMDG) en het overleg van Afrikaanse musea in de pen geklommen om hun beklag te doen over de verkoop van de Afrikacollectie. Ook de Vereniging Rembrandt doet dat maandag op haar website. Die vindt verkoop van (stukken uit) museale collecties terecht omstreden.
De PvdA, D66, GroenLinks en SP zijn tegen wat zij noemen een ruimere interpretatie van de landelijke richtlijnen. „Als je gaat verkopen, verminder je de waarde van je kapitaal”, aldus Verveen. In een toelichting op het raadsvoorstel vertelt cultuurwethouder Antoinette Laan, bij monde van haar woordvoerster, dat er absoluut geen sprake is van kunstverkoop voor het dichten van exploitaties.