Uitspraak Europees hof over Engelse christenen
STRAATSBURG – Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens (EHRM) doet dinsdag uitspraak over vier Engelse christenen. Daartussen zit ook een zaak over gewetensbezwaren om relaties van homoseksuelen te registreren.
Voor christenen in de 47 lidstaten van de Raad van Europa kan deze uitspraak verstrekkende gevolgen hebben. In alle zaken gaat het namelijk om de vraag: Hoe zichtbaar mag een christen zijn geloof uitdragen en in hoeverre moet er met wensen van gelovigen rekening worden gehouden.
De belangrijkste zaak –zeker voor Nederland– lijkt die van Lilian Ladele. Zij is gemeenteambtenaar bij de Londense deelstad Islington. Toen in Groot-Brittannië in 2005 het geregistreerd partnerschap voor homoseksuelen werd ingevoerd, maakte zij bezwaar toen ze in een aanvullend contract moest aangeven dat ook dit tot haar taak zou behoren.
Op grond van haar christelijke overtuiging vindt zij dat homorelaties niet kunnen worden gelijkgesteld aan het huwelijk tussen man en vrouw. Bovendien voert ze aan dat er in de rest van het team heel ruimhartig met persoonlijke wensen wordt omgegaan.
Maar het stadsbestuur van Islington vindt haar bezwaar in strijd met de gelijkheidsregels. Diverse Britse rechtbanken hebben de visie van haar werkgever ondersteund.
De zaak-Ladele is voor Nederland belangrijk omdat de regering-Rutte zich een regeling heeft voorgenomen om de gewetensbezwaarde ambtenaar te laten uitsterven. Het belangrijkste adviesorgaan van de regering, de Raad van State, heeft echter tot twee keer toe anders geadviseerd. Bovendien loopt er een rechtszaak van een ambtenaar in Den Haag.
De tweede Engelse zaak in Straatsburg betreft een christentherapeut die weigerde relatietherapie te geven aan homoseksuelen. Volgens zijn werkgever zou hij dat echter wel verplicht zijn op basis van de gelijkheidsvoorschriften van de organisatie. De therapeut is van mening dat de Engelse wetgever hem tot nu toe te weinig bescherming heeft geboden.
De twee andere zaken betreffen het dragen van kruisjes boven een uniform door een verpleegkundige en een luchtvaartmedewerker. Zij zien dit symbool als een belangrijke uiting van hun geloof, maar hun werkgevers eisen uniformiteit. De Britse premier Cameron zei afgelopen zomer in een debat alle ruimte voor kruisjes te willen geven.
Tijdens de hoorzitting in september nam de advocaat van de regering een opvallend standpunt in, namelijk dat christenen hun geloof thuis moeten laten. Bovendien stelde hij dat het functioneren van de overheid in gevaar zou komen als ze te veel tegemoet komt aan persoonlijke (gewetens)bezwaren.