Mali: oorlog die Frankrijk niet kon vermijden
PARIJS (ANP/RTR) – Net nu wereldleiders een nieuwe ‘hands-off’-strategie voor Afrika willen definiëren, ziet Frankrijk zich meegezogen in de frontlinie van een risicovol slagveld diep in de woestijn van Mali. De Franse interventie om islamitische rebellen in het land een halt toe te roepen, verhoogt het dreigingsrisico voor acht Franse gijzelaars die in handen zijn van al-Qaeda-bondgenoten in de Sahara.
Ook de 30.000 Franse expats in de aangrenzende overwegend islamitische staten lopen gevaar. En een terroristische vergeldingsactie op Franse bodem is niet ondenkbaar. Maar de Franse president François Hollande ziet in nietsdoen een groter gevaar dat van Mali een jihadistische staat kan maken vergelijkbaar met Afghanistan onder de Taliban.
„We moeten het offensief van de rebellen stoppen, anders zal heel Mali in hun handen vallen, wat een bedreiging voor heel Afrika is en zelfs voor Europa”, zei de Franse minister van Buitenlandse Zaken Laurent Fabius. Maandenlang werkten militaire wegbereiders in Parijs al aan een discrete en beperkte ondersteuning voor een door Afrika geleide militaire macht om de islamitische rebellen uit de Franse ex-kolonie te verdrijven.
Dat scenario werd al snel door de werkelijkheid ingehaald toen rebellen donderdag de centrale stad Konna veroverden, dat geldt als toegangspoort naar de hoofdstad Bamako 600 kilometer verder naar het zuiden. Frankrijk kwam vrijdag op verzoek van de Malinese regering meteen in actie en lanceerde een eerste serie luchtaanvallen.
Ook in het weekeinde voerde de Franse luchtmacht luchtaanvallen uit op posities van opstandelingen in het noorden van Mali. Onder meer de steden Lere, Douentza en Gao, een bolwerk van de opstandelingen, werd bestookt.
Intussen gaat Parijs door met het sturen van troepen om de hoofdstad Bamako te beschermen tegen de rebellen. De Franse minister van Defensie, Jean-Yves Le Drian, zei dat een bombardement vrijdag op een konvooi van de islamisten hun opmars naar Bamako tot staan had gebracht.
Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft inmiddels een negatief reisadvies gegeven voor Mali. „Alle reizen naar Mali worden ontraden. Naast mogelijk oorlogsgeweld bestaat het voortdurende risico van terroristische aanslagen en ontvoeringen”, aldus een woordvoerder.
Het is niet precies bekend hoeveel Nederlanders in Mali verblijven. De Nederlandse hulpverleenster Yvonne Gerner is inmiddels de stad Mopti ontvlucht en veilig in Bamako aangekomen, schrijft ze op haar blog.