Vaatverwijder verlaagt kans op hartaanval
De kans op een hartinfarct of een dood door hart- en vaatziekten kan met 20 procent dalen, als mensen met vernauwde bloedvaten preventief perindopril gebruiken.
Dat heeft professor M. Simoons, hoofd van de afdeling cardiologie van het Erasmus MC in Rotterdam, donderdag gezegd.
Simoons baseert zich op de internationale EUROPA-studie. Daarvoor zijn vier jaar lang in 424 ziekenhuizen in 24 landen ruim 12.000 patiënten onderzocht. Perindopril is een zogeheten ACE-remmer, een vaatverwijdend middel, dat de bloeddruk verlaagt en beschadiging van de vaatwand door aderverkalking tegengaat. Mensen met een hoge boeddruk gebruiken het middel nu al.
Volgens Simoons bewijst het onderzoek dat perindopril ook preventief werkt bij mensen die al eens een bypass of een dotterbehandeling hebben gehad. Hetzelfde geldt voor personen die door een hartinfarct of andere hartaandoening als gevolg van aderverkalking zijn getroffen.
Op dit moment krijgt deze groep patiënten al cholesterolverlagers en een middel tegen bloedstolling, zoals bijvoorbeeld asperine. Simoons pleit ervoor om daar perindopril aan toe te voegen.
Hij verwacht dat deze behandeling wordt opgenomen in de Europese richtlijnen, die momenteel worden herzien. In Nederland komen er jaarlijks ongeveer 100.000 nieuwe patiënten bij, die voor deze nieuwe behandelmethode in aanmerking komen, aldus Simoons.
Bij het onderzoek, waaraan Simoons ook heeft meegewerkt, is perindopril (merknaam Coversyl) gebruikt. „Maar waarschijnlijk heeft een andere ACE-remmer hetzelfde effect.”