ABN AMRO ziet positieve ontwikkelingen rond schuldencrisis
AMSTERDAM – Wordt 2013 een jaar van eindelijk eens economische meevallers? De ruimte daarvoor is er in ieder geval, meent Ben Steinebach, hoofd beleggingsstrategie van ABN AMRO. „Veel indicatoren staan op een zo laag niveau dat er alleen maar een verbetering kan optreden.”
Het financiële concern kijkt met wat meer optimisme naar de nabije toekomst dan veel andere instellingen, zo bleek donderdag in een persgesprek in Amsterdam. Terwijl het Centraal Planbureau (CPB) voor Nederland op het punt van de economische groei in 2013 uitgaat van een krimp van 0,5 procent, zet ABN AMRO in op een plus voor het bruto binnenlands product (bbp) van 0,2 procent.
Met name wat betreft de schuldencrisis in de eurozone zijn er positieve ontwikkelingen, „zonder dat ik zeg dat de problemen voorbij zijn.” Steinebach analyseert: in 2011 ging het heel slecht, bijna elke top van de regeringsleiders dreigde te mislukken, 2012 was een overgangsjaar. In 2013 zal er in zijn visie sprake kunnen zijn van verdere vooruitgang.
Het beleid van de Europese Centrale Bank (ECB) van president Draghi heeft de spanningen op de markten flink verminderd. De belofte om eventueel onbeperkt staatsobligaties op te kopen van zwakke landen, bezorgde het sentiment een stevige impuls. De monetaire bestuurders in Frankfurt hoefden tot dusver niet daadwerkelijk in actie te komen. Alleen al hun bereidheid daartoe blijkt voorlopig voldoende. De rentes van onder andere Spanje en Italië zijn fors gedaald.
Sybren Brouwer, hoofd aandelenresearch voor particulieren van ABN AMRO, wijst op nog een reden voor een toenemend vertrouwen: „Steeds zie je: het gaat bijna mis en juist dan zijn politici toch in staat om te handelen. Ze moeten met de rug tegen de muur staan om in te grijpen. Je rekent erop dat dit een volgende keer weer gebeurt. Noem het een doormodderscenario, maar dat is niet zo negatief. Je blijft in beweging en langzamerhand krijg je vastere grond onder je voeten.”
In de eerste maanden van 2012 werd volop gespeculeerd over een mogelijke ”grexit”, een vertrek van Griekenland uit de euro. Die optie lijkt inmiddels uit beeld verdwenen. „De waarschijnlijkheid ervan is erg gering”, zegt Steinebach.
De centrale banken in Europa en de Verenigde Staten hebben met hun maatregelen veel geld in omloop gebracht. Zij kenden de banken ruimhartig liquiditeiten toe. Critici vrezen dat daardoor op den duur de inflatie zal aanwakkeren. Steinebach deelt die opvatting niet. „Er is volop overcapaciteit in de wereld, zodat de productie kan groeien zonder druk op de prijzen. Het geld is niet terechtgekomen bij bedrijven en consumenten, dus het leidt nog niet tot bestedingen. Indien nodig zullen de centrale banken de verruiming terugdraaien, door de rente te verhogen of misschien obligaties juist te verkopen. Maar dat lijkt me in 2013 en 2014 niet aan de orde. De Europese economie kan eerder nog een extra stimulans gebruiken.”
Doordat Duitsland en Nederland voor financiële partijen fungeren als veilige havens, is de rente op overheidsobligaties daar gezakt tot een zeer lage stand, in Nederland op dit moment rond de 1,7 procent. ABN AMRO sluit niet uit dat dit jaar een stijging plaatsvindt tot zo’n 2,25 procent. Dat zou betekenen dat de koersen zakken. Daardoor levert het aanhouden van deze obligaties naar verwachting weinig op.
Van sparen moet je het ook niet hebben. De bank adviseert daarom te kiezen voor meer aandelen. „Institutionele en particuliere beleggers zijn genoodzaakt het gewenste rendement in aandelen te zoeken”, constateert Steinebach.