Politie laakt verspreiden naaktfoto’s in Urk
URK – Het verspreiden van naaktfoto’s, seksueel getinte filmpjes en grove roddels via internet is in Urk in korte tijd enkele tientallen malen voorgekomen. Slachtoffers zijn meestal meisjes.
Dat stelt de politie van Urk in het donderdag verschenen nummer van christelijk nieuwsblad Het Urkerland.
Een recent voorbeeld is een filmpje van drie jongeren die voor het oog van de camera waarschijnlijk drugs gebruikten. Het trio werd zaterdagavond rond 20.00 uur gefilmd door een beveiligingscamera aan de buitengevel van een bedrijf.
De opnamen werden de afgelopen dagen in rap tempo verspreid via onder meer WhatsApp, een programmaatje op smartphones waarmee gratis berichten, foto’s en filmpjes kunnen worden verstuurd. Wie de beelden in de openbaarheid heeft gebracht, is onduidelijk.
Het schenden van iemands privacy door het rondsturen van foto’s en filmpjes, heeft in Urk volgens de politie in korte tijd een hoge vlucht genomen. Jeugdagent Herman Stam in Het Urkerland: „Het is al enkele tientallen keren voorgekomen dat met name meiden op deze manier akelig te kijk werden gezet. De slachtoffers kunnen er vrijwel niets tegen doen.”
Stam wijt de trend deels aan onbekendheid met het medium WhatsApp. „Het is relatief nieuw en we moeten er met z’n allen mee leren omgaan. Daarnaast moet er ook meer besef komen over de gevolgen die je daden hebben. Niet alleen als je iets openbaar maakt, maar ook als jewat doorstuurt, ben je eigenlijk bezig met pesten.”
De jeugdagent wijst in dit verband op de gang van zaken in Staphorst, waar onlangs een meisje zelfmoord pleegde na pestgedrag. „Dat vinden we met z’n allen heel erg en we veroordelen pesten op alle mogelijke manieren. Maar op het moment dat je zulke beelden doorstuurt, doe je er keihard aan mee.”
De politie zegt niet veel te kunnen doen tegen het verschijnsel. „Vaak gebeurt het anoniem en is onduidelijk wie er begonnen is”, aldus Stam.
Woordvoerder Jacqueline van Houten van de politie Midden-Nederland herkent de problematiek, maar plaatst daarbij de kanttekening dat deze niet specifiek geldt voor Urk. „In het algemeen zie je dat jongeren zich vaak niet realiseren wat de impact is van sociale media.”