Verjaardagsbundel voor prof. De Kruijf
AMSTERDAM – In de Thomaskerk in Amsterdam-Zuid is donderdag een verjaardagsbundel voor prof. dr. Gerrit de Kruijf gepresenteerd.
In het boek ”Verlegen om een goed woord” willen vrienden en collega’s van de hoogleraar christelijke ethiek aan de Protestantse Theologische Universiteit in Amsterdam „laten weten hoezeer ze met hem in gesprek zijn over zijn theologisch werk.”
Prof. dr. G. G. de Kruijf, sinds 1992 hoogleraar christelijke ethiek, vierde op 1 augustus vorig jaar zijn 60e verjaardag. Toen al wist hij dat hij ernstig ziek was. Dat was de reden voor de auteurs om te reflecteren op thema’s die De Kruijf in zijn carrière hebben beziggehouden.
De titel ”Verlegen om een goed woord” verwijst naar een zinsnede waarmee prof. De Kruijf zichzelf ooit typeerde. De bundel (uitg. Boekencentrum) werd geredigeerd door Gerben van Manen, Gea Smit en Maarten den Dulk. Andere bijdragen zijn van Bram van de Beek, Rick Benjamins, Frits de Lange, Bert de Leede, Marius van Leeuwen, Jan Muis, Eginhard Meijering, Herman Noordegraaf, Henk de Roest en Petruschka Schaafsma. Heleen Zorgdrager doet verslag van een gesprek met (oud-)promovendi van De Kruijf.
Dr. A. van de Beek stelt in zijn bijdrage dat ethiek in het spoor van De Kruijf niet zozeer met begrenzingen en wetticisme te maken heeft, maar met uitzichten. „Ethiek is ethiek van de hoop. Daarom houden we vol en daaraan ontlenen we onze keuzen: we zijn er nog niet en we hoeven er ook niet te zijn. Dat verlost van krampachtigheid en van de uitstraling van geborneerdheid die christelijke ethiek zo makkelijk eigen is.”
Volgens ethicus prof. F. de Lange is in de ethiek van De Kruijf ”relativering” het kernwoord. „Door aan de cruciale levensterreinen de laatste ernst te ontnemen en die aan Gods toekomst voor te behouden, wordt het handelen er ook van zijn mogelijke wanhoop en woede ontdaan.”