Binnenland

Soerel vraagt hof om voorlopige vrijlating

AMSTERDAM (ANP) – Dino Soerel heeft het gerechtshof in Amsterdam gevraagd om voorlopige vrijlating. Soerel, verdachte in het liquidatieproces Passage en veroordeeld in een grote drugszaak, probeert naar een andere gevangenis overgeplaatst te te worden, maar staatssecretaris Fred Teeven van Justitie lijkt daar niet erg aan mee te willen werken.

10 January 2013 12:52Gewijzigd op 15 November 2020 01:15

Soerels advocaat Marnix van der Werf heeft het hof gevraagd zijn cliënt los te laten totdat Teeven „gehoor heeft gegeven aan een uitspraak” van de Raad voor Strafrechtstoepassing en Jeugdbescherming (RSJ). Die vindt dat Soerel niet thuishoort in het strenge regime waarin hij momenteel in de gevangenis in Vught verblijft. „De RSJ heeft gezegd dat de motivering daarvoor niet volstond. We hebben, zoals opgedragen, binnen 2 weken een nieuw besluit genomen”, zegt een woordvoerder van het ministerie van Veiligheid en Justitie daarover.

De discussie tussen Soerel, zijn advocaat en het ministerie woedt al maanden. Uitspraken van de RSJ en een kort geding hebben de 52-jarige Soerel nog niet veel opgeleverd. Na zijn arrestatie in augustus 2010 belandde hij in de Extra Beveiligde Inrichting (EBI) in Vught. De rechtbank hief zijn voorarrest in Passage in april vorig jaar op. Soerel bleef zitten wegens de veroordeling in de drugszaak, maar de RSJ vond dat hij uit de EBI moest. Daarop belandde Soerel op een afdeling van het gevangeniscomplex in Vught waar gestoorde en moeilijk te beheersen gedetineerden zitten.

Ook daartegen protesteerde Soerel en ook daarin heeft de RSJ ten gunste van hem beslist. Volgens advocaat Van der Werf heeft Teeven zich ook nu van de RSJ niet veel aangetrokken. De staatssecretaris bepaalde dat Soerel moet blijven zitten waar hij zit, „met oude argumenten”, zegt Van der Werf. De raadsman heeft opnieuw beroep aangetekend bij de RSJ. Tegelijkertijd heeft hij het hof om voorlopige vrijlating gevraagd.

Op 29 januari beslist de rechtbank in Amsterdam over het lot van Soerel en tien anderen in het liquidatieproces. Justitie heeft een levenslange celstraf tegen hem (en vijf medeverdachten) geëist.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer