Consument

Brits rapport: Wereld gooit helft eten weg

LONDEN (ANP) – Tussen de 30 en 50 procent van al het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, eindigt in de prullenbak. Dat meldde een Brits rapport van een instituut van ingenieurs donderdag. Er wordt jaarlijks op zijn minst 1,2 miljard ton voedsel weggegooid, maar die hoeveelheid kan oplopen tot 2 miljard ton. De opstellers van het rapport noemen de uitkomst alarmerend.

10 January 2013 11:18Gewijzigd op 15 November 2020 01:15
Tussen de 30 en 50 procent van al het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, eindigt in de prullenbak.  Foto ANP
Tussen de 30 en 50 procent van al het voedsel dat in de wereld wordt geproduceerd, eindigt in de prullenbak. Foto ANP

Redenen voor de verspilling zijn onder meer slechte opslagvoorzieningen, aanbiedingen van supermarkten en het westerse ideaalbeeld van voedsel. Volgens het rapport wordt 30 procent van de groenten in het Verenigd Koninkrijk niet geoogst, omdat die er niet aantrekkelijk uitziet.

Nog eens 30 tot 50 procent van het voedsel dat wel de supermarkt bereikt, wordt alsnog weggegooid door de consument. Het begrip ‘ten minste houdbaar tot’ wordt door hen vaak verkeerd geïnterpreteerd.

Het rapport waarschuwt ook voor de hoeveelheid water die verloren gaat bij de productie van het voedsel. Zo’n 550.000 miljard liter water wordt verbruikt voor voedsel dat uiteindelijk niet wordt geconsumeerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer