Site belicht positie trouwambtenaren
STAPHORST – Ruim vijftig gemeenten hebben één of meer gewetensbezwaarde trouwambtenaren in dienst. Dat blijkt uit een particuliere inventarisatie die op internet is gepubliceerd.
Initiatiefnemer H. H. Brand uit Staphorst verzorgt het overzicht op de site www.klikvoorvrijheid.nl. Hij liet woensdag weten dat hij de gegevens van ruim 90 procent van de gemeenten heeft verwerkt.
Het doel van de lijst is dat aanstaande bruidsparen een bewuste keus maken voor een huwelijkssluiting door een ambtenaar die tegen homohuwelijken is, aldus Brand. „Ook wil ik een oproep doen aan lokale politici om de Haagse dictaten niet blindelings op te volgen. Waarom zou je plaatselijk problemen veroorzaken waar ze helemaal niet zijn?”
Brand begon zijn inventarisatie op basis van een overzicht van de homobelangenorganisatie COC. Hij schreef gemeenten aan waarvan de informatie niet op de COC-site is terug te vinden. Ook verifieerde hij bij diverse gemeenten de informatie die het COC biedt. Volgens Brand is zijn overzicht daarmee vollediger en actueler.
Het COC neemt op zijn website afstand van Brands initiatief. De homo-organisatie stelt dat hij ten onrechte zegt „in opdracht van het COC een onderzoek te doen naar weigerambtenaren.” Brand ontkent dat hij zich namens het COC heeft gepresenteerd. Hij merkte wel dat er soms enige verwarring ontstond over zijn per e-mail verstuurde vragen, „omdat gemeenten zelf automatisch de link legden met het COC.”
Directeur P. Schalk van de RMU reageert terughoudend op het initiatief van Brand. „Ik sta van harte achter het streven ruimte te behouden voor gewetensbezwaarde ambtenaren, maar ben beducht voor provoceren. Als je mensen oproept expliciet te vragen om een gewetensbezwaarde trouwambtenaar, kun je de discussie laten oplaaien in gemeenten waar die niet speelt. Overigens is het heel gebruikelijk dat aanstaande echtparen kijken of er iemand van hun eigen levensbeschouwing beschikbaar is als ambtenaar van de burgerlijke stand. Dat is de positieve benadering van een bewuste keuze.”
De RMU concentreert zich op bezinning op het huidige wetsvoorstel, dat geen ruimte meer biedt om ambtenaren met gewetensbezwaren te benoemen. Schalk vraagt zich af „of alle consequenties daarvan al goed zijn overzien. Bovendien is het absoluut in strijd met artikel 3 van de Grondwet, waar staat: alle Nederlanders zijn op gelijke voet in openbare dienst benoembaar.”
Beleidsmedewerker P. W. Moens van de schoolbesturenorganisatie VGS, die zich regelmatig met het thema homoseksualiteit bezighoudt, waardeert het positief als bruidsparen „worden gestimuleerd een bewuste keuze te maken voor een trouwambtenaar.” Tegelijk zegt hij de kwestie van de gewetensbezwaarde ambtenaren „niet verder op scherp te willen stellen.”