Eerste uitwisseling TUA-Potchefstroom
APELDOORN – Op de Theologische Universiteit in Apeldoorn (TUA) klinkt deze week een vreemde mengelmoes van Nederlands, Engels en Zuid-Afrikaans. Voor het eerst in haar geschiedenis houdt de christelijke gereformeerde universiteit een uitwisselingsproject met de zusteruniversiteit in Potchefstroom.
Tien Zuid-Afrikaanse studenten zijn deze en volgende week gekoppeld aan evenveel studenten van de TUA, om intensief kennis te kunnen maken met elkaars kerkelijke en academische cultuur. Dit jaar is de TUA gastheer, volgend jaar bezoeken de studenten Zuid-Afrika.
Organisator vanuit de TUA is prof. dr. H. G. L. Peels. Hij was vorig jaar op de synode van de Gereformeerde Kerke in Suidelijke Afrika (GKSA) en kwam daar samen met de Zuid-Afrikaanse nieuwtestamenticus prof. Francois Viljoen tot het idee van de uitwisseling. Peels: „Er liggen vanouds veel contacten tussen de CGK en de TUA enerzijds en de GKSA en de Noordwes Universiteit met Teologiese Skool in Potchefstroom anderzijds. In 2005 sloten we een overeenkomst, waardoor we elkaar als docenten al regelmatig ontmoetten. Nu wilden we graag ook de studenten met elkaar in contact brengen.”
De GKSA hebben hun wortels in de negentiende eeuw, zegt prof. Viljoen: „In 1859 kwam de afgescheiden ds. Dirk Posma uit Dokkum naar Potchefstroom. Tien jaar later was hij de eerste hoogleraar op onze universiteit.” Vanaf de Tweede Wereldoorlog vonden ook veel gereformeerde emigranten hun weg naar het kerkverband.
Op het programma staan een driedaagse kerkhistorische toer langs onder andere Dordrecht en de IJssel, en een driedaagse conferentie, waarbij vooral de wederzijdse kerkelijke culturen belicht zullen worden. Het thema kerk en Israël krijgt speciale aandacht. Peels: „Hier in Nederland wordt daar veel over gesproken, maar in Zuid-Afrika ligt dat anders. Daar wilden we op inspelen, ook door een bezoek aan een synagoge.”
Voor veel van de studenten is hun reis naar de TUA de eerste kennismaking met het buitenland, aldus Viljoen. „We leven in Zuid-Afrika betrekkelijk geïsoleerd.”
Omgekeerd zullen de TUA- studenten volgend jaar kennismaken met thema’s zoals geweld, armoede en hiv, zegt prof. Peels. „Onze studenten kunnen op vakantie waarheen ze maar willen, maar deze context kennen ze meestal niet.”