Op de fiets naar school
Duizenden leerlingen van reformatorische scholen fietsen dagelijks de soms lange afstand van huis naar school en terug. Barend Fieret was een van hen. Zijn afstudeeronderwerp voor de Koninklijke Academie Beeldende Kunsten (documentaire fotografie) is een eerbetoon aan al die leerlingen die elke dag weer en wind trotseren. Deze week plaatsen we iedere dag een foto met een persoonlijk commentaar van de fotograaf.
Gorinchem, Gomarus
De fietstrapper rechts moet naar beneden en dan goed tegen de andere fiets zetten. Zo spaar je ruimte uit. Belangrijk, want er moeten veel fietsen mee op de pont van Woudrichem naar Gorinchem (vv), soms wel 160.
In al de tijd dat de kapitein op de veerboot vaart –toch al zo’n dertig jaar– heeft hij nog niet meegemaakt dat er onderweg een scholier van de pont afviel. Wel ging er een tas of een mobieltje overboord; de tas kon gered worden. Volgens de kapitein blijven sommige jongens zo lang mogelijk wachten op de kant, ze stappen zo laat mogelijk op de pont. Want als het schip na de oversteek aanmeert, kunnen zij er als eerste weer van af. Een enkele keer hebben ze pech en staan ze nog op de oever als de pont wegvaart.
Voor de scholieren is de overtocht een prettige onderbreking van de fietstocht. De meesten zitten binnen in de pont, sommigen staan liever buiten op het dek knus bij elkaar. Binnen spelen de meesten met hun mobieltje, buiten roken ze hun sigaret. En trekken er een stoer, maar tegelijk vies gezicht bij.