Kritiek Engelse Kerk op plan troonopvolging
LONDEN – In de Kerk van Engeland leven zorgen over nieuwe regels voor de troonopvolging zoals het huidige kabinet die wil doorvoeren.
Eind vorig jaar kwam de Britse premier Cameron met het voorstel dat de troonopvolger in de toekomst ook een rooms-katholiek mag trouwen. Onder de huidige regels moet het om een anglicaan gaan.
De kerkleiding is bezorgd omdat zich straks de situatie kan voordoen dat een troonopvolger wordt opgevoed als rooms-katholiek, terwijl hij of zij later het hoofd van de Church of England moet worden. Het Engelse staatshoofd is automatisch ook hoofd van het kerkgenootschap.
Voormalig aartsbisschop van Canterbury Lord Carey en andere hooggeplaatste ambtsdragers binnen de kerk vrezen voor het ontstaan van een „delicate constitutionele balans.” De kerkleiders zijn bang dat er verwarring ontstaat over de functie van het staatshoofd als hoofd van de Church of England en zijn in gesprek met het kabinet over de plannen. De ambtsdragers zijn „behoorlijk bezorgd” en zien „wat problemen ontstaan verderop in de (geslachts)lijn”, aldus een woordvoerder gisteren tegenover de Engelse krant The Telegraph.
Ook prins Charles, eerste in de lijn van troonopvolging, zou tegenover stafmedewerkers van hem zijn zorgen op dit punt geuit hebben.
De in december teruggetreden aartsbisschop van Canterbury Williams uitte vorig jaar ook zijn zorgen. Hij zei eerder: „Om duidelijk te zijn: zolang als de monarch het hoofd van de Kerk van Engeland is, moet er begrip zijn dat de troonopvolger in dat milieu wordt opgevoed.”
Op vragen in het Engelse parlement ontkende vicepremier Clegg gisteren dat er in de toekomst problemen kunnen ontstaan. Hij noemde het voorbeeld van een Engelse koning uit het verleden die getrouwd was met een rooms-katholieke vrouw. Clegg sprak tegen dat de nieuwe regels de verhouding tussen kerk en staat onder druk zetten.
De Britse regering kwam met de plannen in een reactie op het bericht dat prins William –de oudste zoon van prins Charles– en zijn vrouw Catherine hun eerste kind verwachten. Vijftien landen van de Commenwealth –ooit onder het bestuur van Londen– waarvan koningin Elizabeth nu ook staatshoofd is, hadden de regels eerder al aangepast.
Een andere maatregel uit het kabinetsvoorstel geeft jongens niet langer voorrang op de troon boven meisjes. Als prins William en Catherine als eerste een meisje krijgen wordt dat onder de nieuwe regels de troonopvolgsters, ook al zou er later nog een jongen worden geboren.
De Church of Engeland ontstond in 1534 na onenigheid tussen de Engelse koning Henry VIII en de paus van Rome.