Populisme
Op weg naar de laatstgehouden verkiezingen werd het onder politici mode om vooral te benadrukken dat Nederland zo’n mooi land is. Enkele maanden later bonden de eersten reeds in. Er waren nog resten van een voormalige dictatuur niet opgeruimd. Gelukkig komt daar nu snel verandering in. Tenminste, als het aan de neoliberalen van D66 ligt, de PVV voor hoog opgeleiden.
Het zijn in feite slechts oude sentimenten die opbloeien, maar wie weet dat nog, nu geschiedenis al lang geleden werd afgeschaft? Voltaire en Rousseau hernemen hun kansen, Franse denkers die de weg naar de grote omwenteling baanden. De laatste huldigde het principe dat de algemene wil wet is. De meeste stemmen gelden. De Franse Revolutie van 1789 werd een preek in drie punten: vrijheid, gelijkheid en broederschap. In 1793 door Robespierre tot de uiterste consequentie gedreven. Een heksenjacht op vermeende en ware vijanden van de Franse Republiek was het gevolg. Zuiveringen, heet zo iets. Op de muren van de Bastille prijkten toen behalve de leus ”liberté, egalité et fraternité… ou le mort!” ook de afgesneden hoofden van de voormalige onderdrukkers.
Sinds enkele decennia maakt de afrekencultuur in Nederland een enorme opmars. De media –niet vies van het lospeuteren van donkere sentimenten– weten op geraffineerde wijze selectieve verontwaardiging te orkestreren. Een aantal politici speelt daar handig op in. Ondertussen verlieten de boze geesten Wraaklust en Vergeldingsdrang de fles. Dankzij Marx, Freud en Darwin weten we nu eindelijk zeker dat God dood is. Vrijmoedig claimden we het recht op zelfbeschikking op alle levensterreinen. Er wordt met graagte gesproken over de rechten –niet de plichten– van de mens.
Kerk en (christelijk) geloof zijn de laatste hindernissen naar volledige vrijheid. De Franse Revolutie kan tot voorbeeld dienen. Die maakte korte metten met beide. Religieuze instituten werden gesloten, kerkelijk bezit werd geconfisqueerd. Gelukkig zijn er vandaag ook weer politici die scherp zien dat heel de christenheid één grote misdadigersbende is. Misschien moet je in de kerk geboren zijn om dat zo zeker te weten.
O ja kameraden, vergeet het volkslied, het koningshuis en sinterklaas niet! Denk ook eens na over de voordelen van een tiendaagse werkweek, net als in 1789. Geloof me: een staat die het christelijke getuigenis tot zwijgen brengt, ontmenselijkt.
Maar mijn geliefde smeekt mij inmiddels om deze tirade te stoppen, „want straks nemen ze wraak”, zegt ze op een toon waarin grote bezorgdheid doorklinkt, „dan wordt het RD verboden en ben jij brodeloos.” En ja, voor zo’n argument ben ik niet ongevoelig.