„Vervolging christenen neemt niet af in toekomst”
OSLO – Vervolging is van alle tijden, zegt John Kinahan, medewerker bij Forum 18, een christelijke organisatie uit Noorwegen die beperkingen in religieuze vrijheid aan de kaak stelt. In de landen waar Forum 18 werkt, grofweg voormalige Sovjetstaten en buurlanden, zal die in de toekomst niet afnemen. „Wij hebben nog geen tekenen gezien dat er een keer komt ten goede.”
Forum 18 richt zich op een bepaald gebied en peilt hoe het daar voor alle religieuze groepen met de godsdienstvrijheid is gesteld. „We zijn dus niet deskundig op wereldniveau, zoals Open Doors”, zegt Kinahan. „We zijn blij dat we hierin kunnen samenwerken. We vernemen van onze bronnen in de landen waarin we actief zijn dezelfde reacties zoals Open Doors die weergeeft op de Ranglijst Christenvervolging.”
In landen ten zuiden van de Kaukasus onderwerpen de overheden religieuze minderheden met harde hand. Kinahan: „De regering is erg bang voor religieuze gemeenschappen en hun groeiend aantal aanhangers. Dat komt omdat in de regering veel oud-Sovjetambtenaren zitten. Voor de val van de Sovjet-Unie werd religie ontkend. Een andere weg kennen deze landen niet. Het verspreiden van godsdienstige ideeën is strafbaar.”
Ook voor China, een land dat op de ranglijst daalde van de 21e naar de 37e plaats, blijft de situatie nog even grimmig, zo laat woordvoerder Mark Shan van de Amerikaanse hulporganisatie China Aid weten. Hij signaleert nauwelijks verbetering. China Aid geeft later deze maand zijn jaarlijkse rapport uit over de situatie van kerken en christenen in China.
Voor de toekomst ziet Kinahan geen verlichting. Dat blijkt ook uit enkele recente voorvallen, zo haalt Kinahan aan. Toen zeven moslims in december gezamenlijk baden en de Koran lazen, werden er twee veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en de overigen tot drie jaar. Een hoger beroep tegen de uitspraak werkte niets uit. Verder werden christenen in december beboet vanwege bezit van christelijke lectuur. Anderen moesten de gevangenis in.
Vervolging heeft een lange geschiedenis, zegt Kinahan. „We zien het al in de Bijbel en in de geschiedenis van het christendom. Een grondwet weerhoudt overheden er niet van om religieuze beperkingen op te leggen. Een grondwet heeft in deze landen niet dezelfde betekenis als in West-Europa.”
In West-Europese landen verliezen christenen en kerken terrein. Wacht hun ook vervolging?
„Kent u één persoon die door Europese overheden wordt mishandeld vanwege godsdienstvrijheid? Het is ook erg beledigend om dat te zeggen omdat mensen in Rusland en de landen eromheen echt lijden onder marteling of celstraf om hun religieuze achtergrond. Bij de landen op de Ranglijst Christenvervolging gaat het echt om een heel andere context.”
Wat kunnen we doen voor vervolgde christenen?
„Het eerste wat we kunnen doen, is bidden. En dat niet alleen voor medechristenen maar ook voor aanhangers van andere religies. Allen lijden onder onrechtvaardigheid. Verder kunnen we plaatselijke organisaties of hulpinstanties ondersteunen die in landen werken waar vervolging plaatsvindt.”