Buitenland

„China wil einde aan werkkampen”

PEKING – De Chinese overheid wil stoppen met de heropvoedingskampen waar gedwongen arbeid plaatsvindt. In de kampen zitten gevangenen tot vier jaar opgesloten, zonder dat zij voor de rechter zijn verschenen. Nog dit jaar moet het systeem van „heropvoeding door arbeid” worden veranderd. Dat meldde het staatspersbureau Xinhua maandag.

Buitenlandredactie
7 January 2013 10:25Gewijzigd op 15 November 2020 01:11
CHANGZHI – De Chinese politie stopt dit jaar met het opleggen van dwang­arbeid in werkkampen, meldde het staatspersbureau Xinhua maandag. De maatregel wordt gezien als eerste stap naar hervormingen, die zijn beloofd door de nieuwe partijleider Xi Jinping.
CHANGZHI – De Chinese politie stopt dit jaar met het opleggen van dwang­arbeid in werkkampen, meldde het staatspersbureau Xinhua maandag. De maatregel wordt gezien als eerste stap naar hervormingen, die zijn beloofd door de nieuwe partijleider Xi Jinping.

De politieke en juridische commissie van de Communistische Partij heeft de maatregel overigens nog niet officieel bevestigd. Xinhua meldde de uitspraak op een besloten conferentie te hebben opgetekend uit de mond van Meng Jianzhu, het hoofd van de commissie van de Communistische Partij die gaat over wetshandhaving.

Op Weibo, de Chinese variant van Twitter, worden berichten over de mogelijke afschaffing van de strafkampen geblokkeerd. Officieel wordt er nu gesproken van „het stimuleren van hervorming van het systeem.” Daarbij wordt benadrukt dat het Chinese Volkscongres in maart nog met de voorstellen moet instemmen.

China heeft 350 heropvoedingskampen, waar ongeveer 160.000 mensen gevangenzitten. Sinds de jaren 50 pleiten hoge ambtenaren, advocaten en activisten voor hervormingen, maar pas nu wordt er door de overheid over gesproken. Het plan wordt gezien als een eerste stap richting hervormingen, beloofd door de nieuwe partijleider Xi Jinping.

Xi lijkt een stuk hervormingsgezinder te zijn dan zijn voorganger Hu Jintao. Maar volgens Nicholas Bequelin van mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch betekent dat niet zozeer dat er enorme veranderingen aan zitten te komen. Het systeem van heropvoeding wordt mogelijk vervangen door „een mildere vorm van administratieve detentie”, waarbij de verdachten recht hebben op een hoorzitting en juridische bijstand en advies.

Volgens Pu Zhiqiang, een advocaat die vaak critici van de regering verdedigt, is het onduidelijk of de werkkampen door iets vergelijkbaars worden vervangen, of dat de straffen van de gevangenen worden geschrapt.

Onder het oude systeem was het mogelijk om verdachten tot vier jaar lang zonder enige vorm van proces op te sluiten. Het systeem van strafkampen werd al langer bekritiseerd. Het zou gedateerd zijn en de mogelijkheid tot misbruik bieden.

Het systeem met werkkampen werd oorspronkelijk gebruikt om critici van het communistische regime vast te houden. Na verloop van tijd werden echter ook prostitués, drugsverslaafden en andere mensen die schuldig waren aan lichte vergrijpen naar de kampen gestuurd. In de jaren negentig werden grote groepen leden van de spirituele beweging Falun Gong naar de kampen gestuurd nadat de regering de organisatie als sekte had bestempeld.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer