Binnenland

„Jansen Steur ook in Duitsland in de fout”

HEILBRONN (ANP) – De ontslagen arts Ernst Jansen Steur heeft in Duitsland waarschijnlijk zeker één slachtoffer gemaakt. Een van zijn patiënten zou zich dagenlang niet hebben kunnen bewegen nadat hij een ruggenprik bij haar had uitgevoerd. De vrouw deed zondag haar verhaal in een lokale krant. Jansen Steur werkte sinds 2011 voor een kleine kliniek in de stad Heilbronn bij Stuttgart. Het ziekenhuis ontsloeg hem naar buiten kwam dat hij er werkte.

7 January 2013 07:21Gewijzigd op 15 November 2020 01:10

„De ruggenprik was erg pijnlijk en duurde erg lang”, zei de 33-jarige ex-patiënte in de Heilbronner Stimme. Ze klaagde bij Jansen Steur, maar die zou dat hebben genegeerd. Naderhand zou een verpleegster hebben gezegd dat Jansen Steur een bloedvat had geraakt. Ook een collega-arts zou hebben toegegeven dat er iets fout was gegaan. Bij een ruggenprik of lumbaalpunctie wordt een dunne holle naald ingebracht bij de ruggenwervels. Artsen tappen zo wat hersenvocht af, dat ze nodig hebben om sommige diagnoses te kunnen stellen.

De directie van de Klinikum am Gesundbrunnen had zaterdag nog gezegd dat Jansen Steur geen ingrepen had uitgevoerd in Heilbronn. Ook zou hij geen belangrijke therapieën hebben geleid en geen foute diagnoses hebben gesteld.

Jansen Steur is in Nederland aangeklaagd. Tussen 1996 en 2003 zou hij veel foute diagnoses hebben gesteld. Hij werkte in die tijd als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente in Enschede. Een van zijn patiënten pleegde zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek. Jansen Steur mag niet meer als arts in Nederland werken, maar nog wel in het buitenland. Eerder bleek hij aan de slag te zijn gegaan bij twee andere ziekenhuizen in Duitsland.

De kliniek in Heilbronn zegt dat Jansen Steur de juiste papieren had toen hij daar in 2011 aan de slag ging. Daarom werd hij verder niet gescreend. „Hoe realistisch is het dat iemand met zo’n verleden gaat solliciteren?”, aldus het ziekenhuis. Toch gaf de directeur zondag tegen de NOS en de Heilbronner Stimme toe dat het ziekenhuis al snel na de aanstelling signalen over zijn verleden kreeg.

Volgens minister Edith Schippers (Volksgezondheid) zijn meer omstreden artsen naar het buitenland uitgeweken. Zo zou een medicus die in Nederland niet meer mag werken, nu een baan hebben in Thailand. Schippers wil dat Europese landen elkaars sancties gaan erkennen, zoals ze nu al elkaars diploma’s erkennen. „Wie in Nederland geen arts meer mag zijn, mag dat ook niet in een ander land zijn”, liet de minister weten aan het ANP.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer