‘Kruistocht’ VS tegen Zwitsers bankgeheim
ZÜRICH (ANP) – Een Zwitserse particuliere bank heeft in de VS schuld bekend aan hulp bij belastingontduiking en sluit zijn deuren. Het is een mijlpaal in de Amerikaanse actie tegen het Zwitserse bankgeheim. Een chronologie:
2007: Aan het begin van de crisis in de VS richten de Amerikaanse autoriteiten hun oog op de Zwitserse bank UBS, die onder meer een vestiging heeft in New York. Hun aandacht wordt op UBS gevestigd door een klokkenluider die er had gewerkt als private banker, Bradley Birkenfeld. De VS eisen de namen van Amerikaanse klanten bij UBS in Zwitserland op.
2009: Het bankgeheim wordt onder Amerikaanse druk ondermijnd. De Zwitserse toezichthouder Finma bepaalt 18 februari dat gegevens van 250 Amerikaanse UBS-klanten worden overgedragen. UBS wordt in de VS beboet voor 780 miljoen dollar.
2009: In de zomer wordt een Amerikaans-Zwitserse belastingoverkeenkomst herzien in het voordeel van de Amerikaanse onderzoekers. Zwitserland verplicht zich tot meer samenwerking bij de eventuele opsporing en identificatie van Amerikaanse rekeninghouders. Zwitserland belooft bij de verdenking van aanzienlijke belastingontduiking of frauduleus handelen de VS te informeren. De VS eist gegevens van 4450 UBS-klanten.
2010: Begin 2010 verklaren de hoogste Zwitserse rechters het verstrekken van klantgegevens door UBS aan de VS rechtmatig. In augustus krijgt de Amerikaanse belastingsdienst IRS de 4450 opgevraagde dossiers.
2011: De VS werpen zich op Credit Suisse. In februari worden enkele medewerkers aangeklaagd en in juli wordt het onderzoek uitgebreid naar de bank. Credit Suisse zou in het verleden Amerikanen hebben aangemoedigd de belasting te ontduiken. Justitie werpt zich vervolgens ook op de Basler Kantonalbank, Julius Bär, Wegelin en de Zürcher Kantonalbank. In oktober 2011 worden twee medewerkers van Julius Bär aangeklaagd voor aanzetten tot belastingontduiking.
2012: De oudste particuliere bank van Zwitserland, Wegelin & Co, bezwijkt feitelijk onder de Amerikaanse druk, wanneer er een aanklacht komt. De bank doet 27 januari het grootste deel van zijn zaken over aan Raiffeisen. Wegelin blijft achter met zijn Amerikaanse klanten. De aanklacht komt op 3 februari in New York. Wegelin wordt ervan beschuldigd te hebben samengezworen met belastingontduikers.
2012: Zwitserland verschaft de VS informatie over rekeningen, maar maakt de namen van rekeninghouders en adviseurs onzichtbaar met een code. De sleutel tot de code zouden de VS alleen krijgen na een regeling van de conflicten. De Zwitserse rechter blokkeert in april de overdracht van door de VS in 2011 opgevraagde gegevens van Credit Suisse.
2013: Begin 2013 bekent Wegelin schuld in New York. De bank stelde wel dat haar handelwijze naar Zwitsers recht wettig was en overeenkomstig de handelwijze van andere banken.