Praten en het ongeluk in Raard naspelen
RAARD – Laten vertellen en luisteren. Dat is een van de belangrijkste taken van de vrijwilligers van slachtofferhulp na een ramp, aanslag of een grootschalig ongeluk, zoals in de nieuwjaarsnacht in het Friese Raard.
„Mensen hebben er vaak grote behoefte aan te vertellen wat er is gebeurd. Het klinkt simpel, maar praten is zo belangrijk”, zegt algemeen directeur Harry Crielaars van Slachtofferhulp Nederland.
Ook de leerkrachten van cbs Bornwird zijn ingelicht. Slachtofferhulp heeft hun aangeraden aandacht aan het ongeluk te schenken, zodra de kinderen maandag weer naar school gaan. „Laat ze maar huilen, dat is een heel normale reactie. En laat ze vertellen. Of naspelen wat ze gezien hebben. Sommige kinderen hebben daar behoefte aan, laat ze dat vooral doen.”
Bij het ongeluk reed een 42-jarige vrouw na de jaarwisseling in op een groep mensen rond een vreugdevuur. Een 59-jarige man is overleden, zestien anderen zijn gewond geraakt, van wie twee ernstig. Slachtofferhulp was met vijf mensen aanwezig. „Zodra er een grootschalig ongeluk gebeurt, neemt de meldkamer contact op met onze piketdienst, die dag en nacht bereikbaar is.”
Binnen twee uur moet slachtofferhulp ter plaatse zijn. „Wij helpen getuigen op te vangen. Als het kan, regelen we een zaaltje in de buurt, mensen moeten hun verhaal kwijt kunnen. Maar we helpen ook met allerhande praktische zaken, bijvoorbeeld het blokkeren van bankrekeningen omdat een portemonnee kwijt is.”
In Raard hadden 17 slachtoffers en 25 getuigen hulp nodig. Inmiddels zijn er tien medewerkers van slachtofferhulp actief. Een week of zes blijft de hulpinstantie nog betrokken.
Ook de vrouw die het ongeluk heeft veroorzaakt krijgt hulp, evenals de drie kinderen die in haar auto zaten. „Wij helpen hen ook, omdat er zoals het er nu naar uitziet geen opzet in het spel is. Ze had niet gedronken, het was een ongeluk. De hulpverlening ligt hier wat ingewikkelder. Zo iemand kan zich erg schuldig voelen.”
Familieleden van betrokkenen moeten de komende maanden alert blijven. Bij een kind dat plotseling gaat broekplassen of nachtmerries krijgt, spelen de gebeurtenissen mogelijk onbewust weer op. Slachtoffers en getuigen kunnen ook abnormaal gedrag gaan vertonen of depressieve klachten krijgen. In alle gevallen moet meteen de huisarts worden ingeschakeld.
Wat in Raard verder meespeelt, is dat het een kleine gemeenschap is. Iedereen in het dorp met zo’n 225 inwoners kent wel iemand die bij het ongeluk betrokken is. „Dat betekent dat je voortdurend herinnerd wordt aan het ongeluk. Sommigen gaan zo’n gebeurtenis elke keer herbeleven. Daar waarschuwen we ook voor.”