Remonstranten schrijven brochure over islam
UTRECHT – Een herwaardering van het verdraagzaamheidsbeginsel. Daarvoor pleit de remonstrantse predikante dr. Antje van der Hoek in de brochure ”Islam, populisme en kerkelijke respons”.
Nederland is in de greep van het islamdebat, constateert dr. Van der Hoek. „Wellicht dat de heftigste kritiek, na ruim tien jaar, op z’n retour is en het publiek het thema moe, de voedingsbodem voor onbegrip en vijandbeelden blijft bestaan.”
De discussies rond de islam gaan ook het kerkelijke erf niet voorbij, signaleert de predikante, verbonden aan de remonstrantse gemeente in Haarlem. Hoe moeten remonstranten, of breder, vrijzinnigen, zich hierin opstellen? Zouden zij zich bijvoorbeeld, „na rijp beraad, alsnog kunnen voegen bij de lijst van ondertekenaars van christelijke organisaties en hoogwaardigheidsbekleders op de website van ”A Common Word” (acommonword.com), een handreiking van moslimgeleerden aan de christelijke wereld uit 2007, die via de Wereldraad aan de lidkerken werd doorgestuurd?”
Op vragen als deze gaat de brochure ”Islam, populisme en kerkelijke respons. Vrijzinnigen aan het woord” (uitg. Remonstrantse Broederschap, 96 blz.) met name in. Het boekje –waarin ook andere auteurs aan het woord komen– is bedoeld om „de discussie in gemeenten op gang te brengen” en dient daarnaast als voorbereiding op de Remonstrantse Beraadsdag 2013, op 9 maart in Amsterdam. Thema zal dan zijn ”Verdraagzaamheid”.
In kort bestek beschrijft dr. Van der Hoek de islamnota’s zoals die in de achterliggende jaren in de Evangelische Kerk in Duitsland (EKD) en de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) het licht zagen. In beide kerkverbanden voltrok zich ten aanzien van de islam een „belangrijke wending”, stelt ze –met de historici prof. dr. M. Poorthuis en dr. T. Salemink– vast: „het oude dialoogmodel uit de jaren zeventig, tachtig en negentig raakt op de achtergrond en wordt verruild voor een sterker accent op de uniciteit van Christus en het christendom.”
Evenals eerder dr. Wibren van der Burg bepleit zij hiertegenover een „herwaardering van het verdraagzaamheidsbeginsel.” Drs. Mijnke Bosman-Huizinga, lid van de Provinciale Staten van Gelderland voor de PvdA, sluit zich daarbij aan. Zij ziet hier een belangrijke rol weggelegd voor „vrijzinnige christenen” en „ruimdenkende moslims.”
Islamnota PKN
De generale synode van de Protestantse Kerk aanvaardde in 2010 de islamnota ”Integriteit en respect” als „bouwsteen” voor beleid. Momenteel wordt gewerkt aan een aanvulling op deze nota, gaf Marloes Nouwens-Keller van de persdienst van de Protestantse Kerk gisteren desgevraagd aan. „De nota is naar diverse organisaties en personen gestuurd met de vraag of ze erop willen reageren. Die reacties zijn –geredigeerd– terug te lezen in de aanvulling. Daarnaast worden er conclusies getrokken en aanbevelingen gedaan op basis van de reacties. Deze aanvullende nota zal ter goedkeuring aan de synode worden voorgelegd, in april of november 2013.”