Buitenland

Sharon: Kolonisten binnen afrastering

De Israëlische premier Ariel Sharon wil het te bouwen veiligheidshek op de Westoever om enkele Joodse nederzettingen heen laten lopen.

AP
1 October 2003 11:48Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Om aan Amerika’s bezwaren tegemoet te komen, zal Israël delen van de afzetting openlaten. Als terroristen daar toch doorheen gaan en aanslagen plegen, worden de openingen alsnog gesloten, hebben een adviseur van Sharon en vertegenwoordigers van kolonisten dinsdag gezegd.

Het plan zou vandaag aan het veiligheidskabinet worden voorgelegd, dat er waarschijnlijk mee zal instemmen. Het ligt in de bedoeling dat vier nederzettingen met samen 45.000 inwoners -Ariel, Kedumim, Karnei Shomron en Emmanuel- binnen de afzetting komen te liggen.

De Amerikaanse regering en de Palestijnen zijn tegen een hek dat het Palestijnse gebied diep doorsnijdt. Maar Ariel met zijn 18.000 inwoners er buiten laten is politiek lastig voor Sharon, die veel steun heeft onder kolonisten en hun geestverwanten. Volgens Zalman Shoval, een adviseur van Sharon, zullen in de afzetting grote gaten worden gelaten, „in ieder geval voorlopig.” De gaten zullen worden gevuld met „veiligheidsobstakels”, om de afzetting „zo ondoordringbaar mogelijk” te maken en ook zullen er geregeld militairen patrouilleren. Mochten er desondanks aanslagen worden gepleegd, dan wordt de afzetting mogelijk helemaal gesloten.

Van de afzetting, die bestaat uit hekwerken, prikkeldraad, geulen en betonnen muren, is nu ongeveer 150 kilometer gereed. De afzetting moet een totale lengte van 600 kilometer krijgen. Als het hek ook om Ariel heen moet, zal het bijna 30 kilometer diep in Palestijns gebied lopen. Nu al zijn sommige Palestijnse dorpen door de afzetting van nabijgelegen steden afgesneden. Boeren die naar hun land of bewoners die naar school, werk of medische klinieken willen, moeten daardoor omwegen maken.

„De bouw van de muur moet stoppen”, vindt de beoogde Palestijnse premier Qurei. De enige oplossing voor het conflict met Israël is en blijft volgens hem een Palestijnse staat op de gehele Westoever met Oost-Jeruzalem als hoofdstad. De Palestijnse onderhandelaar Saeb Erekat zei dat „voortzetting van de bouw het vredesproces ondermijnt.”

De VS hebben Israël gewaarschuwd dat toegezegde kredietgaranties zullen vervallen als de geplande loop van de afzetting niet wordt gewijzigd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer