Buitenland

„Geef zieke illegalen sneller papieren”

BRUSSEL (ANP) – De Belgische Dienst Vreemdelingenzaken moet bepaalde illegalen sneller een verblijfsvergunning geven als ze erg ziek zijn. Dat vindt de Raad van State, schrijft de Belgische krant De Morgen woensdag.

2 January 2013 09:21Gewijzigd op 15 November 2020 01:06

De afgelopen jaren gingen steeds meer illegalen naar de dokter in de hoop op medische gronden een verblijfsvergunning te krijgen. Om misbruik tegen te gaan, voerde staatssecretaris Maggie De Block (Asiel en Migratie) in februari een „medische filter” in. Volgens artsen is de dienst nu te streng en vielen er zelfs doden.

„Een man uit Kosovo overleed vorige maand aan een hartinfarct, nadat de Dienst Vreemdelingenzaken zijn twee aanvragen niet-ontvankelijk had verklaard”, zegt dokter Piet Willems in De Morgen. Hij is ook vrijwilliger bij Vluchtelingen Ondersteuning Sint-Niklaas. De arts is vooral boos omdat de man volgens hem de tweede keer geen papieren kreeg, omdat er een stempel of een handtekening ontbrak. „Juridische haarkloverij, terwijl die man kransslagaderverkalking had en dringend een operatie nodig had.” De Kosovaar moest het land verlaten.

Vluchtelingenorganisatie Kruispunt Migratie-Integratie vindt ook dat de Dienst Vreemdelingenzaken „te rigide” is en te streng als het gaat om vormfouten. Dat leidt volgens medewerkster Ellen Druyts tot „schrijnende toestanden”.

„Onze dokters gaan ernstig te werk en nemen geen risico”, zegt Freddy Roosemont, directeur van de Dienst Vreemdelingenzaken. Hij geeft toe dat medische dossiers niet gelezen worden als blijkt dat er iets in het attest ontbreekt, zoals een stempel van de arts. „Daarvoor krijgen we te veel aanvragen. En als er geen stempel is, hebben we geen garantie dat het attest echt is. Mensen horen nu gewoon sneller dat hun aanvraag wordt afgekeurd en moeten sneller het land verlaten.”

In België kunnen vreemdelingen die lang ernstig ziek zijn en in hun thuisland niet behandeld kunnen worden, om medische redenen een verblijfsvergunning krijgen. Dat is in bepaalde gevallen ook mogelijk in Nederland.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer