Politiek

Voorjaar 2013 wordt moeilijk voor kabinet

DEN HAAG (ANP) – Je hoeft geen zwartkijker te zijn om te voorspellen dat het kabinet-Rutte II een moeilijk voorjaar te wachten staat. Het moet enkele zeer omstreden plannen uit het regeerakkoord gaan uitwerken, op één lijn zien te komen met vakbonden en werkgevers over het bestrijden van de economische crisis en misschien ook nog eens extra bezuinigen. Intussen blijft de economie maar tegenzitten en loopt de werkloosheid op.

1 January 2013 14:42Gewijzigd op 15 November 2020 01:06
Foto ANP
Foto ANP

En het kabinet had al zo’n ongelukkige start. Om te beginnen moest het regeerakkoord kort na de presentatie weer worden aangepast. Het voornemen om de zorgpremies inkomensafhankelijk te maken, riep te veel weerstand op, vooral bij de VVD-achterban.

De storm was nog niet gaan liggen of PvdA-staatssecretaris Co Verdaas (Economische Zaken) trad af. Hij bleek in zijn vorige functie van Gelders gedeputeerde te hebben gesjoemeld met declaraties. Ook VVD-staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) kwam onder vuur te liggen. Hij had zijn verkiezingscampagne laten sponsoren door een in opspraak geraakte partijgenoot.

Weekers kwam met de schrik vrij, maar de affaires deden de reputatie van premier Mark Rutte geen goed. Die was toch al danig geslonken doordat de premier diverse verkiezingsbeloften weer had moeten inslikken.

Door alle perikelen zijn de coalitiepartijen VVD en PvdA inmiddels gekelderd in de opiniepeilingen. Maar veel tijd om daarover te filosoferen hebben ze niet. Er is werk aan de winkel.

Het kabinet wil de komende maanden afspraken maken met de sociale partners over hoe de economie weer aan de praat te krijgen. Dat is bepaald geen gelopen race. De vakbeweging is mordicus tegen de ingreep in WW en ontslagrecht die het kabinet wil doorvoeren. Dit plan, een kernpunt uit het regeerakkoord, moet in 2014 ingaan, maar dient dit jaar nader gestalte te krijgen.

Rutte heeft weliswaar gezegd dat het regeerakkoord ‘niet in beton gegoten’ is, maar hij eist wel dat alle afgesproken bezuinigingen worden gehaald. De WW-ingreep moet ruim 1 miljard euro per jaar opleveren.

Alsof alles nog niet genoeg tegenzit, zijn er nieuwe voorspellingen van onder meer het Centraal Planbureau dat het overheidstekort zowel dit jaar als in 2014 boven de EU-limiet van 3 procent uitkomt. Voor 2013 kan het kabinet gebruik maken van een miljardenmeevaller uit een telecomveiling, waardoor het tekort binnen de perken blijft. Maar in 2014 moet er mogelijk wel extra worden bezuinigd.

Het kabinet wil daarover pas rond maart de knoop doorhakken, want dan zijn er nieuwe economische ramingen. Voorlopig zijn er echter geen signalen dat die rooskleurig zullen zijn.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer