Kerk & religie

Chilenen kunnen straks scheiden

Misbruik van drugs en alcohol zal explosief toenemen, het aantal jongeren zonder diploma eveneens, huiselijk geweld zal alleen maar erger worden en het gemiddelde inkomen zal drastisch dalen. Als Chili een wet aanneemt die echtscheiding mogelijk maakt, zullen dit onder andere de gevolgen zijn. Dat zegt de Rooms-Katholieke Kerk, die met een mediacampagne probeert te voorkomen dat het parlement instemt met de wet.

AP
1 October 2003 10:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

Drie tv-stations zenden gratis de spotjes van een halve minuut uit die de kerk heeft laten maken. De filmpjes maken veel tongen los, maar op al te veel succes hoeft de kerk niet te rekenen. Niets lijkt er nog verandering in te kunnen brengen dat Chili in januari als laatste land op het westelijk halfrond en na negentig jaar discussie echtscheiding eindelijk mogelijk maakt.

Nu moeten Chileense echtparen die van elkaar af willen nog hun toevlucht nemen tot allerlei omwegen. Meestal komt dat er op neer dat moet worden bewezen dat het huwelijk wederrechtelijk is gesloten, bijvoorbeeld omdat een van de twee een verkeerd adres heeft opgegeven. Vervolgens kan een advocaat ervoor zorgen dat het huwelijk wordt ontbonden, voor een honorarium van gemiddeld ruim 500 euro.

Voorstanders van de nieuwe echtscheidingswet zeggen dat de huidige praktijk de rijken bevoordeelt, omdat alleen zij genoeg geld hebben. Ook sommige tegenstanders geven toe dat de praktijk aanzet tot bedrog en hypocrisie. Peilingen wijzen uit dat meer dan 70 procent van de Chilenen voorstander is van de legalisering van echtscheiding. Driekwart van de Chilenen beschouwt zichzelf als katholiek.

Commissies van het Lagerhuis en de Senaat hebben ingestemd met de wijziging van de wet op het huwelijk. Nu moet het voltallige parlement dat nog doen. Wanneer dat gebeurt, is niet duidelijk, maar al te lang kan het niet meer duren. „Ik voorzie dat het parlement binnen een redelijke termijn instemt”, zegt de socialistische senator Nelson Avila, een van de voorstanders van de wetswijziging.

Dat scheiden straks mogelijk is, betekent niet dat echtscheiding aanvragen gemakkelijk wordt. De katholieke lobby is niet machtig, maar heeft wel grote invloed. Echtparen die willen scheiden, moeten eerst relatietherapie volgen. Als zij dan nog steeds van elkaar af willen, kan dat pas na drie jaar. Als slechts een van de twee een scheiding wil is de wachttijd vijf jaar.

De bepaling is toegevoegd door conservatieve parlementariërs, op aangeven van de Rooms-Katholieke Kerk. „Compleet absurd”, zegt Avila. „Dit is een manoeuvre om te voorkomen dat er een effectieve wet komt.”

Tegenstanders van de wet zien dat anders. „De kerk oefent gewoon het recht uit om haar meningen openbaar te maken”, zegt priester Jaime Fernandez, die de mediacampagne van de kerk runt. Fernandez is met name tegen de mogelijkheid dat een echtscheiding kan worden verleend tegen de wil van een van de twee echtelieden in. „Een slechte echtscheidingswet leidt onvermijdelijk tot een toename van het aantal scheidingen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer