Kerk & religie

„Situatie van het land af te lezen uit de helden”

STADSKANAAL – Wie zijn de helden? Robert Mazier: „Als je de staat van ons land wilt weten, moet je weten wie de helden zijn.”

Van een medewerker
31 December 2012 09:28Gewijzigd op 15 November 2020 01:04
„Als je rustig wordt, kan God tot je spreken, dan kan je geest communiceren met Hem”, zo zei HGJB-medewerker Jurrien ten Brinke zaterdag tijdens de kerstconferentie van de HGJB. Foto Sjaak Verboom
„Als je rustig wordt, kan God tot je spreken, dan kan je geest communiceren met Hem”, zo zei HGJB-medewerker Jurrien ten Brinke zaterdag tijdens de kerstconferentie van de HGJB. Foto Sjaak Verboom

De jeugdwerker van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN) zei dat zaterdag tijdens een workshop op de kerstconferentie van de Hervormd Gereformeerde Jeugdbond (HGJB) in het Groningse Stadskanaal. Voor de organisatie van de conferentie werkte de HGJB nauw samen met de zendingsorganisaties GZB en IZB, aldus mede­organisator Jan Willem van Dijk van de conferentie.

De vierdaagse bijeenkomst begon op vrijdag en werd vanmiddag afgesloten. Ze trok ruim 
900 jongeren tussen de 17 en de 25 jaar plus een dertigtal dag­gasten. Het thema was ”Grensverleggend”.

Mazier leidde een workshop over ”Christen zijn midden in de cultuur”. De jeugdwerker zei dat het onmogelijk is om afstand te nemen van de cultuur in Nederland, omdat iedereen daar deel van uitmaakt.

Hij gaf een aantal tips om er op een goede manier in te staan. „Als je de buitenwereld ingaat, ga dan samen met iemand met wie je kunt lachen, een biertje drinken en de Bijbellezen. Vraag jezelf af wat je diepste verlangens in het leven zijn. Gaan ze uit naar Jezus?

Wees je ervan bewust dat het christendom en de kerk in de marge van de samenleving terechtgekomen zijn en dat jouw keuzes anders kunnen zijn dan die van je vrienden. Als je in deze maatschappij iets wilt betekenen voor niet-christenen moet je weten dat je niet beter bent dan anderen, maar dat Gods genade het verschil maakt.”

Mazier zei dat als je de staat van een cultuur van een land wilt begrijpen, je moet weten wie de helden zijn. Hij vroeg de aanwezigen wie voor hen de helden van de cultuur zijn. Er kwam een grote verscheidenheid aan namen naar voren, onder wie politici (Wilders, Nelson Mandela, Barack Obama), sport­mensen (Johan Cruijff, Sven Kramer, Epke Zonderland), leden van het Koninklijk Huis (koningin Beatrix, prinses Máxima), popsterren (Lady Gaga, Justin Bieber), en tv-persoonlijkheden (Andries Knevel, Matthijs van Nieuwkerk, Linda de Mol).

Mazier: „Ik word niet vrolijk van dit lijstje. De namen van Mandela en Obama kan ik snappen, maar wat hebben de tv-helden gepresteerd?”

Hij vroeg de jongeren wie hun gééstelijke helden waren. Daarop volgden namenvan een politicus (Kees van der Staaij), theologen (Annemarie van Briemen, Wilkin van der Kamp, Ray Comfort, Martin Koornstra), zangers (Lecrae, Michael W. Smith, Jeremy Camp) en weldoeners (majoor Bosshardt, Moeder Theresa, Corrie ten Boom, Anne van der Bijl).

Jeremia

Medeorganisator Jurrien ten Brinke hield zaterdag een Bijbelstudie over de roeping van Jeremia, wiens leven centraal stond tijdens de conferentie. Hij zei dat de profeet in opdracht van God „dwars tegen de cultuur en de tradities van zijn tijd inging. Als Jeremia in onze tijd leefde, had hij gezegd kunnen hebben: „Keer af van Twitter, lever je smartphone in, stop met Facebooken en keer terug tot de hemelse Vader.””

De HGJB-jongerenwerker pleitte ervoor om door het zoeken van de stilte God meer te betrekken in het leven. Hij deed daarvoor een beroep op een Bijbel­tekst uit Psalm 62 die hem sterk aansprak: „Waarlijk, mijn ziel keert zich stil tot God.” „Als je rustig wordt, kan God tot je spreken, dan kan je geest communiceren met Hem. In de stilte mag je God alles vertellen wat je bezighoudt.”

Hij vroeg te leren luisteren naar de stem van God. „God wil Zich tot je richten, niet alleen door Zijn Woord, maar ook door Zijn Geest.”

De jongerenwerker zei dat olifanten in Azië tijdens festivals een klein touwtje om hun poot krijgen. De dieren kunnen wel loskomen, maar hebben „onzichtbare boeien in hun brein.” Oppassers ketenden de dieren toen ze jong waren met een grote ketting aan hun poot. Zo zijn ze op oudere leeftijd geconditioneerd en menen ze dat ze niet los kunnen komen doordat er iets aan hun achterpoot zit.

Ten Brinke trok de lijn door: „De olifanten werden op hun plaats gehouden door een stukje touw. Zo worden mensen ook klein gehouden. God zegt niet dat je Hem niet kunt dienen of dat je hiervoor te jong bent. God geeft kracht en wijsheid. In Christus kun je alles.”

Ten Brinke deed een oproep aan de jongeren om hun grenzen te verleggen door in de nacht van zondag op maandag voor een goed doel in kartonnen dozen buiten te slapen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer