Rietfilter maakt water Leidsche Rijn schoon
Zes hectare riet, geplant in een onderlaag van zand, grind, ijzervijlsel en kalk, moet in de toekomst zorgen voor schoon oppervlaktewater in het nieuwe Utrechtse stadsdeel Leidsche Rijn. Het zeer grote natuurlijke zuiveringssysteem is volgens de gemeente Utrecht volstrekt uniek.
Dat maakte de dienst stadsbeheer van de gemeente Utrecht dinsdag bekend.
Het zogenaamde helofytenfilter wordt een aanvulling op het stelsel van sloten, vaarten en plassen in Leidsche Rijn, dat door de toepassing van duurzaam waterbeheer redelijk schoon wordt gehouden. Het duurzame systeem is echter niet in staat om het water voldoende geschikt te maken om in te zwemmen, wat de bedoeling is in de pas aangelegde Haarrijnse Plas.
Probleem zijn vooral de meststoffen, die in de grond van het vroegere landbouwgebied zitten. Het helofytenfilter kan die stoffen wel uit het water halen, net als de zwevende deeltjes die het water troebel maken. Dat gebeurt door driemaal daags grote hoeveelheden water in het rietveld te laten stromen. Het water zakt vervolgens door de onderlaag, waarin het riet, de onderlaag zelf en micro-organismen in de laag het zuiverende werk doen. Het schone water wordt vervolgens onder de onderlaag uitgepompt en teruggevoerd in het waterstelsel.
Het nieuw aan te leggen systeem, niet te verwarren met het vorig jaar geflopte huishoudwaternet, kost 1,4 miljoen euro. De helft daarvan komt uit een potje van de Europese Unie, de andere helft is voor rekening van de gemeente Utrecht, Hoogheemraadschap De Stichtse Rijnlanden en de Stichting Toegepast Onderzoek Waterbeheer. De aanleg van het helofytenfilter begint volgend jaar met een proefstuk van 1 hectare.