Rick Warren: Protestantse kerken sterven uit
WASHINGTON – Protestantse kerken hebben het tij niet mee. Bijna tien jaar geleden verkondigde de Britse theoloog Allister McGrath het einde van het protestantisme. Nu is het de beurt aan de Amerikaanse voorganger Rick Warren. Op korte berichtensite Twitter meldde hij dat protestantse kerken zullen uitsterven en dat evangelicale kerken groeien. Zijn tweet werd herhaald (geretweet) door de al even bekende voorganger John Piper.
Beide voorgangers van Amerikaanse megakerken verwijzen naar een artikel van Ed Stetzer, directeur van het onderzoeksbureau LifeWay Research in de Amerikaanse stad Nashville. Het onderzoek van Stetzer is door USA Today gebruikt in een artikel van woensdag over kerkelijke betrokkenheid onder jonge Amerikanen.
De USA Today haalt een onderzoek van statistisch bureau The Pew Forum aan waaruit blijkt dat bij Amerikanen onder dertig jaar het geregelde kerkbezoek afneemt. Het kerkelijk lidmaatschap daalt eveneens gestaag bij de millenniumgeneratie. Velen kennen zichzelf geen religieuze achtergrond meer toe.
Tegelijkertijd neemt de betrokkenheid onder de overblijvers toe, schrijft USA Today. Jonge Amerikaanse kerkgangers willen „real deal” in plaats van „perifere engagement”, zo blijkt uit de reacties die de krant verzamelde. Oftewel: jonge Amerikanen willen hun kerkelijke betrokkenheid vertaald zien in het meedoen en het dragen van verantwoordelijkheid in de kerk. Ze haken af bij een slapend kerkelijk lidmaatschap of een manier van kerk-zijn die niet relevant is voor hun dagelijks leven.
LifeWay Research deed voor USA Today onderzoek naar de kerkelijke betrokkenheid onder ‘midden-orthodoxe’ (mainline) protestanten, zwarte protestanten en evangelicalen over de periode 1972 tot en met 2010. Daaruit blijkt dat de eerste groep in de afgelopen veertig jaar sterk is geslonken. Veel protestanten haakten af. Ook een wekelijkse kerkgang bij deze protestantse kerken is afgenomen. Zwarte protestanten, waaronder bijvoorbeeld baptisten, bleven stabiel. Het aantal jonge evangelicalen is de laatste decennia gegroeid en ook de kerkelijke betrokkenheid van evangelicalen is toegenomen.
Zowel Rick Warren en John Piper konden voor hun stelling rechtstreeks putten uit het artikel van Stetzer. Die schrijft als conclusie dat het mainline protestantisme aan het uitsterven is.
Volgens Stetzer zijn de cijfers niet schokkend voor het christendom in Amerika. Het land telt veel cultuurchristenen, stelt Stetzer. Nu veel van deze christenen hun christelijke achtergrond achter zich laten, betekent dat niet dat christelijke waarden die in de cultuur zijn verankerd ook per direct verloren gaan. Stetzer schrijft verder dat er spannende jaren gaan aanbreken voor mainline protestantse kerken. Hij vraagt zich af of over twee decennia nog jonge Amerikanen in die kerken zullen zitten.
USA Today heeft ook cijfers voor de rooms-katholieke bevolking van de Verenigde Staten meegenomen. Daaruit blijkt dat het aantal rooms-katholieken sterk is afgenomen en een geregelde kerkgang licht is afgenomen.
Digibron
Lees meer in Digibron, kenniscentrum van de gereformeerde gezindte, over groei en afname van protestantse kerken. Hieronder een selectie.
Drs. J. van Mourik: Wervend en aantrekkelijk (Reformatorisch Dagblad, 16 februari 2007)
Prof. A. van de Beek: Kerk moet aantrekkelijk zijn voor Hém (Reformatorisch Dagblad, 31 augustus 2004)
Prof. A. van de Beek: Evangelicals zullen weer verdwijnen (Reformatorisch Dagblad, 30 augustus 2004)
De naam protestant (Reformatorisch Dagblad, 27 september 2003)
Prof. G. C. den Hertog: Protestantisme zonder piëtisme is niets (Reformatorisch Dagblad, 27 september 2003)
McGrath: Ik voorzie einde protestants christendom (Reformatorisch Dagblad, 23 september 2003)