Kerk & religie

JBGG belegt tweede conferentie +14

NOORDWIJK – De Jeugdbond Gereformeerde Gemeenten (JBGG) hield donderdag en vrijdag voor de tweede keer een conferentie voor tieners vanaf veertien jaar. „Het is belangrijk om vroeg te beginnen met het wapenen van jongeren tegen de verleidingen van deze wereld.”

Van een medewerker
28 December 2012 10:04Gewijzigd op 15 November 2020 01:02
Arnoud Proos. Foto RD
Arnoud Proos. Foto RD

De tieners zijn bijeen op een Noordwijkse vakantielocatie dicht bij het Noordzeestrand. „Er komt juist op deze leeftijd veel op hen af”, zegt Arnoud Proos, jeugdwerkadviseur +12 van de JBGG. „Veel tieners komen op deze leeftijd in contact met een niet-christelijke omgeving, bijvoorbeeld door een bijbaantje. Daar komt bij dat veel tieners graag iets verdiepends willen.”

De eerste conferentie vond een jaar geleden plaats, zonder publiciteit. Het programma biedt een mix van ontspanning en bezinning. Naast een strandwandeling met een kampvuur, steppen en boogschieten staan er twee inleidingen met nabespreking op de rol. Als verschil met conferenties voor oudere jeugd noemt Proos, die vertrekt bij de jeugdbond en per 1 januari voorlichter wordt bij de Tweede Kamerfractie van de SGP, het aanwezig zijn van meer leidinggevenden en een wat strakkere organisatie. Met zeventig deelnemers is de conferentie volgeboekt.

Thema van de conferentie is het leven van Daniël. Proos vraagt tijdens zijn toespraak donderdagmiddag aan de tieners wat er van hun opvoeding zou overblijven als ze in een vreemd land terecht zouden komen, zoals Daniël en zijn vrienden overkwam. Daarna somt hij de zonden en verleidingen op waarmee deze jonge Joden te maken kregen: seksuele verleidingen, dronkenschap, heidense feesten en muziek, en occulte zaken. „Ze konden aan alles meedoen als ze wilden.”

Vervolgens zoomt Proos in op de standvastigheid van de vier. „Ze gingen tegen de stroom in en wilden niet eten van het aangeboden voedsel. Het geheim is te vinden in Daniël 1:8, waar staat dat er iets ín Daniël was. Het was niet aan hem te zien, maar de godsvreze bepaalde wel zijn leven.”

De jeugdwerkadviseur wijst op de goede vrienden van Daniël en veronderstelt dat ze ’s avonds bijeenkwamen om te praten over de Heere en te bidden. Daarna vraagt hij wat voor vrienden de tieners hebben. „Als je vrienden hebt die je na vier pilsjes vragen om nog een vijfde te nemen, moet je je afvragen of dat goede vrienden zijn. Goede vrienden brengen je dichter bij God. Praat je met je vrienden na over de preek of geef je hun wel eens een goed boek?”

M. H. Schot, student aan de theologische school van de Gereformeerde Gemeenten, sprak vrijdagmorgen over Daniël in de leeuwenkuil. Hij wees op de jaloezie en de haat van de wereld. „De vorsten wilden Daniël treffen, omdat hij hen raakte in hun carrière en in hun beurs.”

Het gebed was het geheim van Daniël, aldus Schot. „Hij bleef staande. Hij kon niet dertig dagen zonder gebed, evenmin als hij dertig dagen zonder ademhaling kon. Hij wilde niet stiekem doen, maar voor uitkomen wat hij deed. Vanuit het leven met de Heere overwon Daniël. Hij kende de rust in God. Die rust gaf hem de kracht.”


Om tijdens de tienerconferentie voor zo veel mogelijk rust te zorgen, heeft de leiding van de tieners gevraagd hun mobieltjes in te leveren. Ze worden in een grote bak bewaard. Aan het eind van de conferentie kunnen de jongeren vieren dat het hun gelukt is om 24 uur zonder telefoon te leven.

„Er was wel tegenstand”, zegt jeugdwerkadviseur Ar­noud Proos. Dat blijkt uit de reacties van tieners. „Ik vind het geen slimme actie,” zegt een jongen die zijn mobiel niet ingeleverd heeft. Mariëlle: „Ik vind het niet leuk, maar wel slim.”

Liliane: „Ik vind het geen goed idee. Ik zal zelf niet gaan sms’en maar ik wil wel bereikbaar zijn voor nood­gevallen.”

Leider Arjan vat samen: „De meesten vinden het niet leuk omdat ze erg vastzitten aan hun mobiel of smartphone. Sommigen vinden het wel goed om het te doen. Het gaat erom of ze sterk zijn en offline 
kunnen zijn. Het komt de rust en bezinning ten goede.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer