Binnenland

Vuurwerk zorgt nu al voor gevaar en overlast

APELDOORN – De officiële verkoop van vuurwerk is vrijdag begonnen. Toch stond de teller van het meldpunt voor vuurwerkoverlast donderdag al op 25.000. Veel jongeren bestellen zwaar vuurwerk in voormalige Oostbloklanden. Maar ook het in Nederland verkrijgbare vuurwerk is vaak gevaarlijk.

Binnenlandredactie
28 December 2012 06:56Gewijzigd op 15 November 2020 01:02
Foto ANP
Foto ANP

Een op de vijf vuurpijlen en rotjes in Nederland is eigenlijk te gevaarlijk om te worden verkocht. Uit steekproeven van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat 18 procent van het geteste vuurwerk niet aan de veiligheidseisen voldoet. Dat percentage ligt wel iets onder het gemiddelde van de afgelopen jaren.

Veel illegaal vuurwerk komt uit Polen en Tsjechië. De inspectie trof ook lawinepijlen uit Duitsland aan die drie keer zo zwaar bleken te zijn als in de afgelopen jaren. Zogeheten Cobra’s gaan niet altijd de lucht in, maar kunnen ook horizontaal wegschieten.

Omroep Brabant meldde donderdag dat de politie het druk heeft met illegaal vuurwerk dat gewoon met de post wordt thuisbezorgd vanuit het voormalig Oostblok. Het gaat bijvoorbeeld om de Cobra 6, vuurwerk dat volgens kenners eigenlijk munitie zou moeten heten.

De bestellingen lopen via internet en de klant krijgt het vuurwerk in een pakket thuisbezorgd. „Levensgevaarlijk”, aldus politiewoordvoerder Willem van Hooijdonk. „Denk aan de koeriersbedrijven die de pakketjes vervoeren. Die weten niet wat erin zit.”

Internationaal koeriersbedrijf DHL bevestigt de berichten. „Gelukkig zijn er nog geen incidenten geweest met bezorgers en vuurwerk. Maar als mensen vuurwerk via DHL willen opsturen, dan kan dat gewoon. Wij gaan niet controleren wat er in de pakketten van onze klanten zit. We hebben rekening te houden met de privacy van onze klanten.”

Bij het vuurwerkmeldpunt van GroenLinks, dat zaterdag werd geopend, waren donderdag al 25.000 meldingen binnengekomen. Zo’n 85 procent daarvan is serieus, aldus de initiatiefnemers. Bij de overige meldingen gaat het om onzinteksten en berichten van mensen die het niet eens zijn met het meldpunt. De website was donderdag niet altijd bereikbaar. Tot tweemaal toe raakte de server overbelast.

Inwoners van Beverwijk, Uitgeest en Heemskerk kunnen sinds donderdag ook via Twitter klagen over vuurwerkoverlast door een tweet te sturen met de hashtag #vwlast. Agenten in de regio IJmond-Noord houden de tweets in de gaten. Twitteraars krijgen ook weer via een tweet een reactie op hun melding.

De app BuitenBeter biedt mensen met een smartphone sinds donderdag de mogelijkheid om vuurwerkvandalisme met behulp van een foto en gps aan hun gemeente melden.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer