Binnenland

OM belooft harde aanpak vuurwerkvandaal

DEN HAAG – Relschoppers en vuurwerkhooligans die de jaarwisseling verstoren, kunnen een maandenlange celstraf of een boete van enkele honderden euro’s tegemoetzien. Bovendien moeten ze eventuele slachtoffers een schadevergoeding betalen.

Binnenlandredactie
27 December 2012 12:12Gewijzigd op 15 November 2020 01:01
Relschoppers en vuurwerkhooligans die de jaarwisseling verstoren, kunnen een maandenlange celstraf of een boete van enkele honderden euro’s tegemoetzien. Foto ANP
Relschoppers en vuurwerkhooligans die de jaarwisseling verstoren, kunnen een maandenlange celstraf of een boete van enkele honderden euro’s tegemoetzien. Foto ANP

Het openbaar ministerie zet nog harder dan vorig jaar in op de aanpak van de overlast. Dat meldde donderdag De Telegraaf in een gesprek met OM-baas Bolhaar.

„We zetten de ingeslagen weg voort”, zegt Bolhaar in de krant. „We pikken het niet als de feestvreugde wordt verstoord. Zo veel mogelijk handelen we deze 
zaken als OM zelf af, vaak binnen één of twee dagen. Daarnaast passen we supersnelrecht toe.”

Rond de vorige jaarwisseling zette het OM voor het eerst vol in op een snelle en harde aanpak van relschoppers en vuurwerkvandalen. De politie hield bijna duizend mensen aan, een kwart meer dan het jaar ervoor. De opgelegde boetes gingen flink omhoog.

„Het heeft onze topprioriteit om de daders die de viering van oud en nieuw bederven hard aan te pakken”, zegt Bolhaar. „En het levert je niet alleen direct een boete op. We proberen daders ook zo veel mogelijk schade­vergoedingen te laten betalen.”

De voorzitter van het College van procureurs-generaal zegt in De Telegraaf zich zorgen te maken over het alcoholgebruik tijdens de jaarwisseling. „Drank speelt bij veel incidenten een rol. Zeker wanneer het om jongeren gaat. Vorig jaar waren in Amsterdam jongeren die een lik-op-stuktaakstraf kregen op nieuwjaarsdag nog te dronken om een bezem vast te houden. Bij hoeveel incidenten alcohol in het spel is, gaat de gemeente Amsterdam uitzoeken. Het OM is hierbij betrokken.”

De uitkomsten van dit onderzoek kan justitie gebruiken om straffen effectiever te gaan maken. Bijvoorbeeld door een boete te koppelen aan gedwongen therapie.

Uit steekproeven van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) blijkt dat ongeveer een op de vijf vuurpijlen en rotjes die het land worden binnengebracht, te gevaarlijk is om te worden verkocht. De inspectie onderzocht ingevoerd consumentenvuurwerk en bracht de resultaten vandaag naar buiten. Veel illegaal vuurwerk komt uit Polen en Tsjechië. Ook vond de inspectie lawinepijlen uit Duitsland.

Het internetmeldpunt vuurwerkoverlast.nl, een initiatief van vijftien lokale GroenLinks-fracties, had vanmorgen bijna 23.000 meldingen binnengekregen. De website was de afgelopen nacht onbereikbaar, meldde fractievoorzitter Bonte van GroenLinks in Rotterdam vanmorgen. De oorzaak van het probleem is nog onduidelijk, maar volgens Bonte was de server vermoedelijk overbelast. „Woensdagavond kregen we gemiddeld duizend meldingen per uur binnen”, zegt Bonte. „Dat zijn veel meer meldingen dan we hadden verwacht.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer