Melkvetten leiden tot meer colitis bij genmuizen
Geconcentreerde zuivelvetten leiden bij genetisch gemanipuleerde muizen tot een hoger risico op colitis, een chronische ontsteking van de dikke darm, blijkt uit onlangs gepubliceerd Amerikaans onderzoek in het tijdschrift Nature.
De muizen maakten geen interleukine 10 (een lichaamseigen ontstekingsremmer) aan. Ze kregen een vetarm dieet of een voeding met meervoudig onverzadigde vetzuren. Van deze muizen kreeg 20 procent colitis. Als de muizen een dieet kregen met veel verzadigde melkvetten, kreeg 60 procent de darmziekte en ook in een ernstiger vorm.
Volgens onderzoeker Eugene Chang, verbonden aan de University of Chicago, vormt de uitkomst van het onderzoek de eerste aannemelijke verklaring voor de toename van inflammatoire darmziekten (IBD) in de westerse wereld.
Verzadigde melkvetten zijn moeilijk afbreekbaar, wat leidt tot meer productie van extra zwavelrijke galzuren. Dat biedt groeimogelijkheden voor de, normaal zeldzame, schadelijke darmbacterie Bilophila wadsworthia, die houdt van een zwavelrijk milieu. De zwavelrijke galzuren hebben bovendien een ongunstige invloed op het darmslijmvlies.
Bij daarvoor gevoelige personen kan deze bacterie daardoor gemakkelijker het afweersysteem activeren, wat kan leiden tot een chronische darmontsteking. Bij mensen met IBD en blindedarmontsteking is de darmbacterie al eerder in hoge aantallen gevonden. beeld Fotolia