Binnenland

Almanak: Hollands als een tulp in een klomp

ENKHUIZEN (ANP) – Nederlanders in den vreemde kunnen enorm verlangen naar een doosje hagelslag, een zak drop of een rookworst. „En naar de Enkhuizer Almanak, zo Hollands als een tulp in een klomp”, weet Fransje Jongert (65), directeur, samensteller en enig personeelslid van de Enkhuizer Almanak BV. De 418e editie vliegt deze maand weer de winkels uit.

22 December 2012 09:21Gewijzigd op 15 November 2020 00:57

„Ik verkoop er honderdduizenden per jaar. Het exacte aantal hou ik geheim, maar het is een bestsellertje. Ook het aantal bezoekers op internet en het downloaden van onze app die sinds een jaar bestaat, loopt als een trein”, aldus de opgewekte bezitster van het overbekende geel-rode boekje met de Enkhuizer visser op de kaft.

Jongert woonde met haar gezin in Canada toen ze hoorde dat de Enkhuizer Almanak te koop was. De almanak was toen nog in handen van de familie Van Staden, nakomelingen van de weduwe C. Stichter, wier familie de uitgaverechten al eeuwenlang bezat. „Dat leek me wel wat. In 1980 heb ik de rechten gekocht en ben ik terugverhuisd naar Nederland.”

Sindsdien maakt ze al 32 jaar in haar eentje elk jaar een nieuwe editie, „aanwijzende de voornaamste Jaarmarkten, Kermissen, Paarden-, Vee- en andere markten in het Koninkrijk der Nederlanden. Benevens de Watergetijden, Verduisteringen, de Op- en Ondergang van de Zon, Maan, enz.”

Jongert: „Het vergaren van de data van al die evenementen is elk jaar het meeste werk. Maar de almanak is het bekendst wegens de weersvoorspelling voor een jaar vooruit, die voor een kleine 80 procent betrouwbaar is. De voorspelling is gebaseerd op de omkeerdagen van amateur-meteoroloog Chr. Nell, wiens gegevens ik bij de verkoop kreeg. De omkeerdagen zijn periodes van 10 dagen waarin een omslag van het weer te verwachten is. En nog iets, maar dat is geheim. Het systeem geldt alleen voor landen met een zeeklimaat.”

De almanakschrijfster neemt het niet al te serieus: „Ik zou er zelf geen tuinfeestje van af laten hangen. Maar we worden wel steeds beter nu we niet meer afhankelijk zijn van de ganzenveer bij kaarslicht. Sinds er computermodellen zijn, streef ik naar het verhogen van de betrouwbaarheid naar 90 procent.”

Jongert is nog niet van plan te stoppen met haar werk en het museum, dat zijzelf 15 jaar geleden oprichtte. „De 420e editie ga ik zeker halen. Voor later heb ik wat opties voor overname. Maar weet wel: de almanak is geen hobby, het is een serieus bedrijf met een beschermd beeldmerk. Dat is niet voor een appel en een ei te koop.” Want Jongert is ook nog accountant van beroep.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer