Taakstraffen voor leiding Chemie-Pack, OM in hoger beroep
BREDA (ANP) – Drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk krijgen taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen voor brand door schuld en overtreding van de vergunningvoorschriften, voor de grote brand bij het bedrijf begin vorig jaar. De rechtbank in Breda legde vrijdag bovendien een beroepsverbod van 2 jaar op aan het drietal. Het openbaar ministerie (OM) gaat in hoger beroep
Het OM vindt dat de directeur, de productieleider en de veiligheidscoördinator gevangenisstraffen verdienen. Een woordvoerster zei wel blij te zijn dat de rechtbank de visie van het OM deelt dat de drie leidinggevenden verantwoordelijk zijn voor de veiligheidscultuur binnen het bedrijf dat op 5 januari 2011 in vlammen op ging.
Tegen de directeur, veiligheidscoördinator en productieleider waren respectievelijk celstraffen van 4, 3 en 2 jaar geëist.
Directeur Gerard Spiering en veiligheidscoördinator Hans de K. krijgen een werkstraf van 240 uur, productieleider Ralph O. een taakstraf van 180 uur. Hun voorwaardelijke celstraf is 6 maanden. Het failliet verklaarde bedrijf krijgt een boete van 400.000 euro.
De rechtbank gaat ervan uit dat de brand is ontstaan toen productiemedewerker Mohammed een bevroren membraampomp met een gasbrander probeerde te ontdooien.
Anders dan het OM oordeelde, is er geen bewijs voor opzet maar wel voor grove onvoorzichtigheid. Er zijn bovendien geen onvoorwaardelijke celstraffen opgelegd omdat het bedrijf onvoldoende werd gecontroleerd en er geen slachtoffers zijn gevallen.
De combinatie van overtredingen zoals de opslag en productie met gevaarlijke stoffen op het buitenterrein was permanent zichtbaar en was bepalend voor de uiteindelijke omvang van de brand, aldus de rechter. De leiding heeft geen maatregelen genomen tegen de gevaren.
Chemie-Pack werd door de enorme brand op 5 januari 2011 verwoest. De totale schade is geraamd op 70 miljoen euro.
Overzicht gebeurtenissen Chemie-Pack
Bijna twee jaar na de verwoestende brand bij chemiebedrijf Chemie-Pack in Moerdijk, veroordeelde de rechter vrijdag drie leidinggevenden tot taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen. Een overzicht van wat er in die twee jaar gebeurde.
5 januari 2011: Een zeer grote brand legt het chemiebedrijf in de as. Er raakt niemand gewond, wel is er enorme overlast. Bovendien raakt de omgeving van het bedrijf ernstig vervuild.
6 januari 2011: De directie van Chemie-Pack laat weten het incident te betreuren en stelt dat het bedrijf voldeed aan alle veiligheidseisen.
11 januari 2011: Het bedrijf wordt in staat van beschuldiging gesteld, omdat het in strijd met de vergunning gehandeld zou hebben. Chemie-Pack herkent zich niet in de bewering van het Openbaar Ministerie (OM).
13 januari 2011: Er komen zeker vijf onderzoeken naar de brand van verschillende onderzoeksraden en inspecties.
April 2011: Er wordt beslag gelegd op het verzekeringsgeld van Chemie-Pack om zo de omgeving te kunnen saneren. Het bedrijf stapt naar de rechter, om een faillissement af te wenden. Uiteindelijk valt het doek later toch.
28 juni 2011: De directeur, een productieleider, de productiechef en een coördinator worden opgepakt. Ze worden verdacht dat ze opzettelijk grote hoeveelheden gevaarlijke stoffen hebben opgeslagen, bewerkt en verwerkt op plaatsen waar dit niet was toegestaan. Ze komen kort erna weer vrij.
4 juli 2011: Het OM maakt bekend dat de brand mogelijk is veroorzaakt doordat is geprobeerd om een pomp, waarmee gevaarlijke stoffen worden overgepompt, te ontdooien met een gasbrander. Vermoedelijk gebeurde dat vaker.
December 2011: Een medewerker bekent dat hij een pomp ontdooide met een gasbrander. Hij bekent uit gewetensnood en zal niet worden vervolgd. In oktober 2012 komt naar buiten dat de directie van Chemie-Pack hem had verteld om te zwijgen over de oorzaak.
9 november 2012: Het OM eist tot 4 jaar cel tegen drie leidinggevenden van Chemie-Pack.
21 december 2012: Drie leidinggevenden van Chemie-Pack in Moerdijk krijgen taakstraffen en voorwaardelijke celstraffen voor brand door schuld en overtreding van de vergunningvoorschriften. De rechtbank in Breda legt bovendien een beroepsverbod van 2 jaar op aan het drietal.