”Goddeeltje” wetenschappelijk hoogtepunt 2012
NEW YORK – De ontdekking van wat vermoedelijk het Higgsdeeltje is, is door het Amerikaanse natuurwetenschappelijke tijdschrift Science uitgeroepen tot het wetenschappelijk hoogtepunt van 2012. Het bestaan van het elementaire deeltje, dat alle andere deeltjes massa geeft, werd in juli vrijwel zeker aangetoond door het Europees Centrum voor Kernonderzoek (CERN). Het deeltje is vernoemd naar de Britse natuurkundige Peter Higgs, die in 1964 met de theorie kwam dat een dergelijk deeltje moet bestaan.
De aanduiding ”goddeeltje” is afkomstig van de Amerikaanse Nobelprijswinnaar en experimenteel fysicus Leon Lederman, die een boek schreef met de titel: ”The God Particle”. Vervolgens ging het Higgsboson als ”goddeeltje” de geschiedenis in.
Het Higgsdeeltje wordt verantwoordelijk gehouden voor de massa van materie. Net als een foton heeft het Higgsboson het karakter van zowel een golf als een deeltje. Massa ontstaat wanneer een willekeurig elementair deeltje door het overal aanwezige Higgsveld beweegt. Daarin ontstaan Higgsgolven zoals watergolven in water. Hoe meer het Higgsveld het deeltje afremt, hoe hoger de Higgsgolven, en hoe groter de massa van het deeltje.
Massa beïnvloedt hoe deeltjes zich gedragen. Higgsbosonen bepalen dus uiteindelijk wat wij om ons heen zien, van de kleinste levende wezens tot de grootste sterrenstelsels.
Het is nog niet helemaal zeker dat het gevonden deeltje ook daadwerkelijk het Higgsdeeltje is, maar wetenschappers zijn daarvan wel overtuigd. Het is 99,99996 procent zeker dat het is aangetoond. Het gevonden deeltje heeft namelijk statistisch dezelfde massa als een Higgsboson. Natuurkundige Fabiola Gianotti noemde het een „duidelijk teken.” CERN zelf beschreef de ontdekking als „een mijlpaal in ons begrip van de natuur.” De ontdekking gebeurde na ruim 500 miljoen botsingen in de deeltjesversneller LHC in de buurt van Genève.
Tweede op de lijst van wetenschappelijke hoogtepunten in 2012 staat de Curiosity, de robot die in augustus op de planeet Mars landde. Op de derde plaats staat de ontdekking dat het menselijk genoom is opgebouwd uit meer actieve dan inactieve onderdelen. Volgens de conclusies van het project is rond de 80 procent van het menselijk genoom, de cel die erfelijke informatie opslaat, actief.