Binnenland

Het Witte Plein

Comité Het Witte Plein wil van zich laten horen tijdens het huwelijk van kroonprins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta op 2 februari. Het moet een serieus tegengeluid worden. „Het is voor ons heel belangrijk om onze actie uit de rookbommensfeer te houden”, en „geruchten dat wij de paarden voor de gouden koets xtc zouden willen voeren, zijn absoluut niet waar.”

17 January 2002 13:40Gewijzigd op 13 November 2020 23:22

Comité Het Witte Plein is een bont gezelschap van verschillende groeperingen. Op het Spui willen zij met presentaties, interviews, muziek en cabaret de monarchie ter discussie stellen. Het projectbureau dat zich bezighoudt met het prinselijk huwelijk, ziet geen ruimte voor het comité op het Spui. Het pleintje is bestemd voor hulpdiensten en de NOS. Overleg tussen de partijen heeft nog niet tot een oplossing geleid.

Hoedenparade
HOUTEN - De inwoners van Houten feliciteren het prinselijk paar op een originele manier. De gemeente nodigt alle Houtenaren op 2 februari uit om in het winkelcentrum gedurende de hele dag te paraderen met een zelfbedacht en eigenhandig gemaakt oranje hoofddeksel.

De orgineelste hoofddeksels worden beloond. Aansluitend wordt alle deelnemers gevraagd te poseren voor een foto, die wordt ingelijst en wordt aangeboden aan het bruidspaar.

De gemeente nodigt de inwoners voor deze actie uit via een affiche waarop het college van B en W met een oranje hoofddeksel prijkt. Ook wordt gevraagd te vlaggen en het in het oranje ’aankleden’ van huisdieren, voertuigen en kinderwagens. Deelnemers aan de parade krijgen een kop warme chocolademelk.

Felicitatiekaarten
APELDOORN - Leuke herinneringen om zelf te houden, maar vooral bedoeld om ze het prinselijk bruidspaar toe te sturen en er tegelijkertijd een goed doel mee te steunen. Dat zijn de vrolijke felicitatiekaarten ”Nederland feliciteert Willem-Alexander en Máxima”, die vanaf zaterdag in de winkel liggen. Op verzoek van Lukidé bv uit Leersum heeft de Edese illustrator W. Smits kaarten getekend met prins Willem-Alexander en Máxima in heel herkenbaar Nederlandse situaties: op een verlichte gracht romantisch op de schaats, verliefd in een roeibootje en genietend in een zeilklomp te midden van woeste golven.

De kaarten zijn voor het gemak al voorzien van het postadres van het toekomstige prinselijk paar en er is ruimte genoeg voor een persoonlijke groet. Een deel van de opbrengst is voor het Oranjefonds.

Villa Eikenhorst
WASSENAAR - De gemeenteraad van Wassenaar behandelt op 28 januari de aanpassingen aan landgoed De Horsten en villa De Eikenhorst, waar prins Willem-Alexander en Máxima Zorreguieta na hun huwelijk willen gaan wonen. De desbetreffende raadscommissie is al met een aantal aanpassingen akkoord gegaan.

Madurodam
DEN HAAG - Miniatuurstad Madurodam opent vrijdag 1 februari een tentoonstelling onder de titel ”Land van Oranje; de Nederlanders en hun koningshuis”. De expositie belicht typisch Nederlandse zaken als de band met Oranje, gezelligheid, spaarzaamheid en de inmiddels dramatisch verbleekte voetbalglorie.

Ook het zogeheten calvinisme wordt door het museum als een typisch Nederlands iets genoemd. Te zien zijn ook schaatsjes van de kleine koningin Wilhelmina en het doopbijbeltje van prinses Juliana.

Diademen
’s-HERTOGENBOSCH - Museum Het Kruithuis in ’s-Hertogenbosch heeft 22 Nederlandse kunstenaars/ontwerpers evenzoveel diademen laten maken voor Máxima Zorreguieta. Later in het voorjaar zal het museum ze in de eigen vitrines tonen, op 3 februari zijn ze al voor publiek te zien in de Beurs van Berlage in Amsterdam, waar het publiek dan nog -tegen betaling- de sfeer kan opsnuiven van het een dag eerder gesloten huwelijk tussen prins Willem-Alexander en zijn Argentijnse bruid.

Appeltjes
”Appeltjes van Oranje”, heet de expositie die LTO-Nederland en de Nederlandse Fruittelersorganisatie (NFO) hebben ingericht in het Agricentrum in Den Haag. Op schilderijen en foto’s zijn stillevens te zien waarin op de een of andere manier appels zijn verwerkt. De appel hoort bijna net zo bij Nederland als onze klompen, molens en koeien, zei minister-president Kok gisteren bij de opening van de expositie. Zo’n opmerking doet het natuurlijk goed bij een publiek van land- en tuinbouwbestuurders.

Maar Kok kreeg ook een koekje van eigen deeg. LTO en NFO hebben voor het kroonprinselijk huwelijk een speciale appel geteeld waarop de naam ”Máxima” staat. Een echt appeltje van Oranje dus. Het was NFO-voorzitter J. van Haarlem ter ore gekomen dat premier Kok zich eens over Máxima had laten ontvallen dat ze om „in te bijten” was. Welnu, Kok mocht, als openingshandeling voor de expositie, als eerste zijn tanden in de prinsheerlijke vrucht zetten.

En dan waren er nóg meer ”Appeltjes van Oranje”. Bij de tentoonstelling is een boekje verschenen met die titel. Het is geen catalogus, al zijn de tentoongestelde werken er wel in afgedrukt en behandelt kunsthistoricus J. Kapelle het thema ”De appel in het stilleven”.

LTO-directeur ing. D. Duijzer schrijft in zijn bijdrage onder meer over de band tussen het Oranjehuis en de appel en over de appel in het Nederlandse taalgebruik. Cijfers geeft hij ook: Nederland produceert per jaar zo’n 500 miljoen kilo appels op ongeveer 13.000 hectare grond. Een Nederlands gezin koopt gemiddeld 27 kilo appels per jaar.

H. van Leusden toont aan dat Oranje de historie van de appel kleurt. Dat begon al in de tijd van de Republiek. Toen verzamelden de Oranjes behalve orangerieplanten als citrus en laurier ook (vrucht)bomen. Koningin Beatrix onderstreepte in 1992 bij de opening van de nieuwbouw van de Tweede Kamer haar band met de ”appeltjes van Oranje”. Zij bood de Kamer toen een kistje met twaalf appels aan. Ze had zelf het model geboetseerd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer