Buitenland

China vreest westerse infiltratie via christendom

PEKING – De Chinese autoriteiten zien religie nog altijd als verraderlijk middel om China „te verwestersen en te verdelen” en als een bedreiging voor de positie van de Communistische Partij. Dat blijkt uit een document dat de Amerikaanse organisatie China Aid in handen kreeg. The Washington Post berichtte er woensdag over.

Buitenlandredactie
19 December 2012 12:17Gewijzigd op 15 November 2020 00:54
Chinese christenen. Foto EPA
Chinese christenen. Foto EPA

De Chinese leiders blijken zich in het bijzonder zorgen te maken over christelijke invloeden op universiteiten. In het officiële regeringsdocument spoort het bewind de onderwijsinstellingen ertoe aan buitenlanders te verwijderen die „zich tegen de Communistische Partij keren door studenten tot het christendom te bekeren.” Het document is gedateerd op 5 mei 2011.

The Washington Post typeert de taal van het zestien pagina’s tellende document als „uit het tijdperk van de Koude Oorlog.” De autoriteiten ontwaren een complot van „overzeese vijandige krachten” die willen infiltreren in Chinese campussen. Dat doen ze onder het mom van academische uitwisseling, maar het enige doel is religie in te zetten teneinde China „te verwestersen en te verdelen.”

De Chinese regering wilde geen commentaar geven op het document en wilde de authenticiteit evenmin bevestigen. The Washington Post meldt echter dat universiteitsverslagen en berichten op de websites van colleges erop wijzen dat veel onderwijsinstellingen sinds mei 2011 de regels zijn gaan aanscherpen.

Een leider van een huiskerk liet op basis van anonimiteit weten dat het partijdocument is voorgelezen tijdens partijbijeenkomsten en jeugdsamenkomsten op de universiteiten.

Oprichter Bob Fu van China Aid, de groep die het document in handen kreeg, noemt het document een zeldzaam bewijs van een antireligieuze campagne van de centrale regering. „Het geeft een schok om te merken hoe ze (de partijleiders) nog steeds uitgaan van de oude gedachte dat het christendom een geheime samenzwering van het Westen is”, aldus Fu.

Volgens The Washington Post is het duidelijk dat sommige universiteiten de protocollen sinds mei 2011 hebben aangescherpt, maar is het niet zeker of ze die ook werkelijk strikt uitvoeren. Het zouden ook bepalingen pro forma kunnen zijn.

Volgens officiële cijfers studeerden er in 2012 290.000 buitenlandse studenten in China.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer