„Blijf op vrijheid van religie focussen”
DEN HAAG – Godsdienstvrijheid moet een speerpunt blijven in het mensenrechtenbeleid van het kabinet. Daarvoor pleitten dinsdag CDA-Kamerlid Omtzigt en SGP’er Van der Staaij in het debat met minister Timmermans (Buitenlandse Zaken) over diens begroting.
Omtzigt wees de bewindsman specifiek op de benarde situatie van Syrische christenen. „Weet de minister zeker dat de overgangsregering in dat land, de Nationale Coalitie, minderheden zal tolereren?”
De revoluties in de Arabische regio, stelde hij fijntjes, „hebben namelijk niet geleid tot democratie, maar wel tot een verslechtering van de positie van religieuze minderheden.”
Van der Staaij kaartte geloofsvervolging in Nigeria en Noord-Korea aan. „Welke resultaten zijn er behaald in de gesprekken met China om Noord-Koreaanse vluchtelingen niet per ommegaande terug te sturen?”
Timmermans moet van hem verder de abortussen en gedwongen sterilisaties in China en India „scherp” aan de orde stellen, de Papoea’s niet vergeten en omzien naar blanke boeren in Zuid-Afrika die lijden onder geweld.
ChristenUnie-Kamerlid Voordewind riep de minister ertoe op „heel harde” eisen te stellen aan Egypte op het punt van omgang met minderheden voordat het land extra geld krijgt van Nederland en Europa.
Ook kaartte hij de „zeer discriminerende” blasfemiewet in Pakistan aan. Die wet verbiedt mensen de profeet Mohammed te beledigen en wordt vaak misbruikt tegen christen. Verder vroeg hij de minister om organisaties in Pakistan te steunen die de positie van minderheden helpen verbeteren.
PVV-Kamerlid De Roon haalde in het debat uit naar de VVD. Die wil wel profiteren van economische groei in Noord-Irak, stelde hij, maar laat de Assyrische christenen daar aan hun lot over.
VVD’er Ten Broeke bestreed dat. „De ruimte voor het opgeheven vingertje is beperkt”, stelde hij. „En je kunt alleen maar voor christenen opkomen als je –dank- zij economische contacten– invloed hebt.”
PVV, ChristenUnie en SGP wezen Timmermans er dinsdag op dat de Palestijnen doorgaan met het verheerlijken van zelfmoordterrorisme en geweld tegen Israël. Hun subsidie moet daarom worden stopgezet, vinden ze.
Van der Staaij vroeg de minister om steun voor een project om een waterverbinding aan te leggen tussen de Middellandse Zee en de Dode Zee, die langzaam uitdroogt.
SP’er Van Bommel betoogde dat de ANBI-status van stichtingen zoals Christenen voor Israël moet worden ingetrokken omdat zij projecten in illegale nederzettingen steunen.
Hij noemde verder de oprichting van een samenwerkingsraad met Israël „onaanvaardbaar.” De SGP pleitte daar juist wel voor.