Buitenland

Fransen leiden internationale zeemacht bij Djibouti

Marineschepen uit zes westerse landen die voor de Hoorn van Afrika patrouilleren uit vrees voor zeevarende terroristen, staan vanaf maandag onder Frans bevel. Duitsland heeft het commando van de voornamelijk vanuit Djibouti geleide zeemacht overgedragen tijdens een korte plechtigheid op het marineschip Brandenburg.

ANP/DPA/AFP
29 September 2003 16:46Gewijzigd op 14 November 2020 00:36

De zeemacht heet Task Force 150 en bestaat uit negen oorlogsbodems met circa duizend opvarenden. De marinevaartuigen komen uit Duitsland, Frankrijk, Groot–Brittannië, Italië, Spanje en de Verenigde Staten.

De patrouilles zijn onder de wapenspreuk Duurzame Vrijheid begin 2002 begonnen en gaan onverminderd door. Zeker 15.000 schepen zijn tot dusverre aan inspectie onderworpen.

De betrokken landen willen vooral voorkomen dat terroristen uit het Midden–Oosten en Voor–Azië van Oost–Afrika een uitvalsbasis maken. Met name Somalië is ideaal voor dergelijke praktijken omdat dat land in anarchie verkeert en er dus geen regeringsapparaat is dat de komst en de activiteiten van buitenlanders controleert. Somalië is in verband gebracht met verschillende aanslagen in het buurland Kenia.

Het Duitse contingent is met de overdracht van het bevel drastisch ingekrompen. Van de achthonderd Duitsers keren er 520 naar huis terug. De tijdelijke Duitse basis voor marinevliegtuigen in Kenia wordt opgeheven.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer