Aanpak drank en drugs in speciaal onderwijs
ROTTERDAM (ANP) – Er komt een speciale aanpak tegen het gebruik van alcohol en drugs onder jongeren in het voortgezet speciaal onderwijs (vso) in Rotterdam. Zo komt er een contract waardoor school en ouders elkaar kunnen aanspreken op het gebruik van drugs of alcohol onder jongeren.
De Rotterdamse wethouder Hugo de Jonge van Onderwijs en Jeugd en Gezin geeft woensdag op het Schreudercollege het startsein voor de campagne Samen Slagen. Alle vijf vestigingen van deze school gaan onder begeleiding van Bouman GGZ en de gemeente aan de slag met de speciale aanpak. Rotterdam zou de eerste gemeente zijn die deze aanpak ontwikkelde en er ook mee gaat werken.
„Het gebruik van alcohol en drugs staat de talentontwikkeling van jongeren in de weg. We weten steeds beter wat het met de hersenontwikkeling doet. Daarom richt Rotterdam zich op het speciaal onderwijs. Het is immers een bijzonder kwetsbare doelgroep”, aldus De Jonge. In vergelijking met leeftijdsgenoten in het regulier onderwijs gebruiken jongeren in het vso vaker alcohol en drugs. Om die reden vindt de gemeente die speciale aanpak noodzakelijk.
De leerlingen zelf krijgen voorlichting en lesmateriaal die speciaal voor hen is ontwikkeld. Ouders worden ook in die lessen betrokken. Docenten en ondersteunend personeel worden vervolgens op „hoog niveau” getraind om signalen van drugs- of alcoholgebruik te herkennen, daar gesprekken over te voeren en hulp in te schakelen.
Als leerlingen worden betrapt, blijven ze op school en wordt nog dezelfde dag contact gelegd met de ouders en verslavingszorg. Om de drempel naar de verslavingszorg weg te nemen, wordt die zorg in de school geboden. De zorgverleners kijken vervolgens hoe familie en andere mensen in de omgeving van de betrokkene kunnen helpen om de problemen aan te pakken.