Binnenland

Sociale partners rekenen op impuls voor bouw

DEN HAAG (ANP) – Er moet heel snel een impuls komen voor de bouw. Als er niet meteen iets gebeurt om deze sector uit het slop te trekken, gaat het helemaal mis. Dat zeggen vertegenwoordigers van vakbonden en werkgevers. Zij rekenen erop dat het kabinet woensdag tijdens overleg met hen met concrete maatregelen komt. Het kan gaan om projecten als het naar voren halen van de aanleg van wegen of om de renovatie van woningen.

18 December 2012 15:54Gewijzigd op 15 November 2020 00:53
Het bouwproject Bonaventura II op de de Lloydpier. In de eerste 9 maanden van 2012 daalde de bouwomzet met ruim 6 procent en steeg het aantal faillissementen onder de bouwers met 25 procent.  Foto ANP
Het bouwproject Bonaventura II op de de Lloydpier. In de eerste 9 maanden van 2012 daalde de bouwomzet met ruim 6 procent en steeg het aantal faillissementen onder de bouwers met 25 procent. Foto ANP

De sociaaleconomische top van het kabinet praat woensdagmiddag met bonden en werkgevers om te proberen tot een sociaal akkoord te komen. Het aanpakken van de problemen in de bouw is daarbij prioriteit nummer één, meldden betrokkenen dinsdag. De sector heeft zwaar te lijden van de economische crisis en de malaise op de woningmarkt. Het regent er faillissementen. „In de bouw komen er nu 50 werklozen per dag bij. Dat kan zo niet doorgaan”, zegt een bron.

Tijdens het sociaal overleg komen ook de ingrepen in WW en ontslagrecht aan de orde die in het regeerakkoord zijn aangekondigd. De verwachting is niet dat daarbij al meteen knopen worden doorgehakt. Waarschijnlijk wordt het gevoelige onderwerp doorgeschoven naar het voorjaar.

De vakbonden zijn fel tegen het verkorten van de WW-duur. Die gaat volgens het regeerakkoord van maximaal 38 naar maximaal 24 maanden, waarbij de uitkering de laatste 12 maanden teruggaat van 70 procent van het laatstverdiende loon naar 70 procent van het minimumloon.

Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken noemde vorige week de mogelijkheid om weer een WW-premie voor werknemers in te voeren om de WW-duur overeind te houden. Maar hij achtte het onwaarschijnlijk dat dat zal gebeuren, omdat dat modale inkomens zo’n 200 euro per jaar zou kosten. Maar de FNV verwacht dat de meeste werknemers dat er graag voor over hebben.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer