CBS: kind uit eenoudergezin is ongezonder
RIJSWIJK (ANP) – Kinderen uit eenoudergezinnen roken meer en hebben vaker overgewicht. Dat blijkt uit de Gezondheidsenquête van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Volgens een onderzoeker van de Raad voor de Volksgezondheid en Zorg (RVZ) kan gesteld worden dat kinderen uit eenoudergezinnen ongezonder zijn.
Uit het onderzoek blijkt blijkt dat 18 procent van de jongeren tussen de 12 en de 25 jaar van wie de ouders nog bij elkaar zijn, rookt. Van jongeren in dezelfde leeftijd van wie de ouders bijvoorbeeld gescheiden zijn of van wie een ouder is overleden, rookt een groter percentage: 27,5 procent.
Hetzelfde verschil is te zien als het aankomt op overgewicht. Ongeveer 13 procent van de kinderen met ouders die bij elkaar zijn is te dik, tegen 18 procent van de kinderen die in een eenoudergezin woont.
„Het is een veilige aanname om te stellen dat kinderen uit eenoudergezinnen gemiddeld iets ongezonder zijn. De situatie in zo’n gezin is gemiddeld wat stressvoller en bovendien komt de opvoeding terecht op de schouders van die ene ouder. Dat vertaalt zich helaas in kinderen die er iets meer ongezonde leefgewoonten op nahouden”, aldus Flip van Sloten van de RVZ.
„Natuurlijk zijn er sommige gezinnen waar het prima gaat, maar soms heb je te maken met een lager gezinsinkomen en minder tijd voor de kinderen. Er zijn dan beperkte mogelijkheden om gezond te leven. Vandaar dat er makkelijker wordt gedaan met eten, er minder tijd en geld is om te sporten en er meer wordt gerookt.”
Dat er in Nederland steeds vaker stellen uit elkaar gaan, betekent echter niet dat jongeren ongezonder zullen worden. „Daar spelen veel meer factoren in mee. Meer echtscheidingen zijn een minnetje op het conto, maar bijvoorbeeld de aanpak van het blowen op schoolpleinen in Amsterdam weer een plusje”, aldus Van Sloten.