Van geweilamp tot giraffekop
„Een uit de hand gelopen hobby”, zo noemen de broers Martin en Jan Floor de verkoop van opgezette dieren, geweilampen en huiden. „Af en toe moest ik tussen de geweien slapen.”
Aan de buitenkant ziet het eruit als een gewone loods op een groot industrieterrein bij Nijverdal. Ook wie het pand binnenstapt, ziet niets bijzonders. De bezoeker die de metalen trap naar de eerste etage beklimt, loopt als het ware tegen een enorme buffelkop op.
„Het is zo gegroeid”, vertelt Martin Floor (44). „Thuis werd het te krap, toen kreeg ik hier een hoekje aangeboden. Dat hoekje werd steeds groter.” De broers hadden op jonge leeftijd al interesse voor de natuur. Jan (39): „Ik had als 8-jarig jongetje een reegeweitje boven mijn bed hangen. Later begon ik te knutselen met geweien.” De Floors maken nu in de avonduren van alles van geweien: kroonluchters, wandlampen, kapstokken en bieropeners bijvoorbeeld. „Als je de hele dag bezig bent geweest met bouwtechnische zaken, is het fijn om ’s avonds iets totaal anders te doen. Anderen hangen voor de televisie, wij knutselen liever met geweien.”
Toen een bekend meubelpark in één keer zo’n twintig geweilampen bestelde, ging de zaak rollen. De gebroeders Floor gingen in 2006 ieder afzonderlijk naar de Kamer van Koophandel, twee jaar later werd het één vennootschap.
Nu levert Floor Landelijke Woondecoraties geweiproducten op bestelling. „Een klant wilde vorige week twee staande schemerlampen die op een vensterbank van 30 centimeter breed passen”, zegt Jan. „Dat is een heel gepuzzel. We kochten een partij van meer dan honderd geweistangen in één keer. Daarvan waren er maar een paar geschikt om zo’n lamp van te maken. De ene is te krom, de andere te breed, ga zo maar door. Maar uiteindelijk is het gelukt.” De staande lampen gingen voor zo’n 350 euro per stuk de deur uit.
De collectie is de afgelopen jaren enorm uitgebreid, vooral met opgezette dieren. Jan verkoopt die nog vanuit zijn garage in Urk, Martin is inmiddels uitgeweken naar de loods in Nijverdal. „We sliepen tussen de geweien.”
In de showroom valt vooral een geprepareerde giraffe op. Schouder, hals en kop zijn samen meer dan 2 meter hoog. Martin: „Die heeft een Duitser in Namibië geschoten. Hij kwam in geldnood en heeft hem aan ons verkocht.” Het beest is het duurste stuk uit de collectie en kost bijna 4000 euro.
De Floors hebben wat met Afrika. „We hebben familie in Zuid-Afrika wonen. Dus van jongs af weten we niet beter of oom en tante kwamen uit Afrika over, of onze ouders gingen daar naartoe.” Zelf zijn de broers ook enkele keren naar Zuid-Afrika afgereisd en hebben daar een safaripark van een zwager van hun oom bezocht. „Zulke parken zijn eigenlijk enorme boerderijen van duizenden hectares waar Afrikaans wild is uitgezet”, vertelt Jan. „Per helikopter wordt de wildstand exact bijgehouden en wordt bepaald welke dieren geschoten mogen worden. Rijke jagers, vooral uit Amerika, betalen daar goed voor. Je kunt erop tegen zijn, maar het is volkomen legaal. Het vlees wordt lokaal verwerkt en de jachttrofeeën nemen de jagers mee naar huis. Door deze tak van sport hoeven duizenden gezinnen in Zuid-Afrika geen honger te lijden.”
De broers betreuren het dat er wereldwijd zo veel illegale handel is in bedreigde diersoorten. „Wij houden ons daar verre van. Huiden en schoudermontages van beschermde diersoorten verhandelen wij altijd met de vereiste Citesdocumenten.” Cites (Convention on International Trade in Endangered Species of wild flora and fauna) is een internationale overeenkomst tussen bijna 180 landen met als doel het uitsterven van planten- en diersoorten als gevolg van de handel te voorkomen.
„De jacht is noodzakelijk, ook in Europa”, zegt Martin Floor, die zelf een jachtakte heeft. „Nu al wordt er in Duitsland elke minuut één ree aangereden. Als er niet gejaagd zou worden, zou dat aantal nog veel hoger liggen.” De Floors hebben tientallen reeënkoppen in de showrooms in Nijverdal en Urk hangen. Zomerhuid, winterhuid, naar links kijkend, naar rechts kijkend, alles is mogelijk. „De klant bepaalt.”
De geprepareerde koppen van antilopes, springbokken, koedoes, gnoes, zebra’s, maar ook van edelherten, wilde zwijnen en vossen kopen de broers veel uit nalatenschappen, bijvoorbeeld in Duitsland. Jan Floor: „Er zijn Duitse jachtbladen waarin jachttrofeeën te koop worden aangeboden, bijvoorbeeld na het overlijden van een jager. Het is wel eens gebeurd dat we voor één stuk naar Duitsland reden, maar met een auto en aanhanger vol terugkwamen.”
Momenteel wordt 80 tot 90 procent van de collectie via internet verkocht. „Dagelijks zijn er op de site wel zo’n 130 bezoekers. Pas stuurden we nog huiden van een wild zwijn en een moeflon naar Australië. Een moeder uit België kocht voor bijna 900 euro een zebrahuid voor haar zoontje van twaalf. Vond-ie zo interessant, zei ze. Wij vinden het prima. Als zo’n jongen daar blij mee is, zijn wij het ook.”
>>landelijkewoondecoraties.nl
xx
xx