Herdenkings- en gebedsdiensten in kerken VS na drama in Newtown
NEWTON (VS) – Kerken in de omgeving van de Amerikaanse stad Newton (Connecticut) hebben zaterdag gebeds- en herdenkingssamenkomsten georganiseerd om stil te staan bij de schietpartij, vrijdag, op een school. Bij die moord vielen 27 slachtoffers, waarvan twintig kinderen in de leeftijd tussen de vijf en tien jaar. “Misschien dat we tijdens die bijeenkomsten alleen maar stil moeten zijn en niks moeten zeggen,” stelt Rocky Veach van de evangelisatieorganisatie Torch Ministries. “Elk woord dat we uitbrengen, is leeg, arm en ongepast.”
De spaansprekende baptistengemeente van Danbury houdt zaterdagavond een gebedsdienst; de Southbury Baptist Church is de hele dag open voor gebed, overdenking en (zo nodig) pastorale hulp. Direct op vrijdagavond besloot de zelfstandige gemeente van Wallnut Hill de geplande kerstzangdienst te cancellen om in plaats daarvan een gebedsdienst te houden.
“Dit leed is niet in woorden te vangen en troostvolle woorden zijn er ook niet. Het enige wat we kunnen doen is met betraande ogen omhoog kijken. Alleen van God is hulp te verwachten,” zegt ds. Veach die op enkele mijlen van de getroffen school in Newton woont. Als mensen de voorganger vragen wat ze moeten doen, zegt hij steeds maar: “Zie op de lijdende Zoon van God. Hij kan alleen met je meevoelen omdat Hij weet wat het diepste lijden inhoudt.” In de media is dit al als een “goedkoop advies” neergezet. Maar iets beters weet Veach toch niet te zeggen. “Dat hoeft ook niet. Wijzen op Christus is het beste wat je bij groot verdriet kan doen.”
Veach weet waarover hij praat. Toen in 1999 de slachting op de Columbine High School in Colorado plaatsgreep, was hij daar predikant. “Ik heb toen in mijn gemeente maandenlang rouwbezoek afgelegd bij enkele getroffen families. Meestal zaten we zwijgend bij elkaar. Aan het eind van zo’n bezoek ging de Bijbel open, zongen we soms met bevende stem een lied en baden we tot God. Meer niet. Later zeiden mensen: Dominee, u zei niet veel, maar was er steeds. Er zijn, zonder veel woorden, dat is belangrijk”
Van een ding is Veach overtuigd. “Deze schietpartijen zijn geen incidenten. Ze illustreren hoe diep onze cultuur in verval is geraakt. Als wij als volk ons daarvan niet bekeren, zullen ze zich blijven herhalen.” Nog een stap verder gaat de voormalige kandidaat voor het presidentschap, Michael Huckabee. In een uitzending, zaterdagmorgen, van Fox News legde hij een verband tussen de moordpartij en het feit dat in Amerika God steeds meer uit de scholen wordt verdreven. “Moeten we dan zo verbaasd zijn dat op onze scholen slachtingen plaatsvinden?”
.John Piper, baptistenpredikant in Minneapolis, deelt de gedachten dat er geen sprake is van incidenten. “Datgene wat in Newton is gebeurd, laat zien hoe verdorven het mensdom is,” schreef Piper zaterdagmorgen. Hij noemt het drama ontstellend voor de ouders van de omgekomen kinderen en de nabestaanden. “Maar erger: een moord op een mens is een aanval op God. Dat is het diepste kwaad. Hi schiep ons naar Zijn Beeld. Het vermoorden van de beelddrager van God is niet alleen een mens het leven ontnemen, maar het is ook verraad aan God Die het leven schept.”
Dr. Albert Mohler, rector van het seminarie van de zuidelijke baptisten in Louisville (Kentucky) stelt dat christenen de realiteit van het kwaad, zoals het zich in Newton openbaarde, eerlijk onder ogen moet zien. “Deze moord is een gevolg van het feit dat het kwaad tot in de kern van het mens-zijn is doorgedrongen. Hier zien we de verschrikkelijke effecten van de zondeval.”
Ook is er nog geen enkele duidelijkheid over de motieven van de dader, Mohler wil op voorhand er niet van weten dat de moord verklaard moet worden vanuit de psychische problemen waar de dader mogelijk leed. “We moeten de ernst van de daden niet minimaliseren met behulp van psychiatrische rapporten. Wellicht leed hij aan een psychisch probleem, maar hij pleegde een koel, berekend en weloverwogen misdrijf, monsterlijke in zijn plan en in zijn uitwerking,” zei hij voor een lokale radiozender.
Tegelijk waarschuwt Mohler ervoor dat christenen bij dit drama wat emotionele woorden spreken. “Daarmee biedt je geen troost. Dit soort tragedies drijven je naar het Kruis van Christus. In zijn bloed is troost en toekomst te vinden.””