Economie

FNV: grenzen bereikt voor koeriers

AMSTERDAM (ANP) – Koeriers voelen zicht uitgebuit. Ze maken werkdagen van meer dan 10 uur, de werkdruk is te hoog, de werkomstandigheden zijn onveilig en de vergoedingen minimaal. Dat blijkt zaterdag uit een onderzoek in opdracht van FNV Bondgenoten.

15 December 2012 08:45Gewijzigd op 15 November 2020 00:50
Koeriers voelen zicht uitgebuit. Ze maken werkdagen van meer dan 10 uur, de werkdruk is te hoog, de werkomstandigheden zijn onveilig en de vergoedingen minimaal.  Foto ANP
Koeriers voelen zicht uitgebuit. Ze maken werkdagen van meer dan 10 uur, de werkdruk is te hoog, de werkomstandigheden zijn onveilig en de vergoedingen minimaal. Foto ANP

Er worden steeds meer pakketjes bezorgd, maar in de concurrentiestrijd tussen grote pakketbezorgers als PostNL, TNT Express en UPS, zijn vooral onderaannemers de dupe. Ondanks 60-urige werkweken is hun omzet vaak zo laag dat zij onder het minimumuurloon werken en verzekeringspremies niet kunnen betalen. Hoewel de koeriers begrip hebben voor de nodige bezuinigingen, zijn hun grenzen inmiddels bereikt.

Werk dat eerst door eigen personeel werd gedaan, wordt steeds meer gedaan door ‘zelfstandige’ koeriers. Die dragen zelf de risico’s en kosten voor verzekeringen, tegen een lage beloning. Daardoor maken zij extreem lange werkdagen en zijn ze vaak onverzekerd, stelt de FNV. „Deze schijnzelfstandigen hebben geen enkele positie om betere tarieven te bedingen bij hun opdrachtgevers.”

De bond wil dat de overheid de bezorgers weer meer bescherming gaat bieden tegen onverzekerbare risico’s.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer