Predikantentekort GKV stabiliseert zich
KAMPEN – Van een snelle stijging van het aantal vacante gemeenten in de Gereformeerde Kerken vrijgemaakt (GKV) is geen sprake.
Dat blijkt uit een onderzoek van de redactie van het relatiemagazine van de Theologische Universiteit Kampen (TUK) naar ontwikkelingen in het afgelopen decennium en uit een prognose voor 2013-2032. Het decembernummer van TU Magazine wijdt er een artikel aan.
Reden voor het onderzoek vormde het gangbare beeld dat de TUK bij lange na niet voldoende predikanten zou afleveren om een toenemend aantal emeriteringen te kunnen opvangen. Het aantal vacatures daalt sinds 2008 echter weer, om het toenmalige hoogtepunt van 19 procent pas in 2026 weer te doorbreken. Volgens de prognose stijgt het aantal vervolgens in snel tempo naar ruim 24 procent in 2032.
Koert van Bekkum en Bart Dubbink, redacteuren van TU Magazine, verklaren de stabilisering en zelfs tijdelijke afname van het aantal vacatures uit zowel demografische ontwikkelingen als het recente kabinetsbesluit om de pensioenleeftijd versneld tot 67 jaar te laten stijgen. Een derde reden voor de tijdelijke afname van het aantal vacatures is gelegen in een toename van het aantal nieuwe intreders. De afgelopen jaren studeerden er weer meer studenten aan de TUK af die predikant werden.
„De snelle stijging van het aantal vacatures na 2026 zal zich hoe dan ook laten voelen”, zegt rector prof. dr. M. te Velde in een reactie. „Vanaf 2020 zullen we behoorlijk meer studenten nodig hebben die predikant willen worden.”
TU Magazine besteedt ook aandacht aan een onderzoek van twee studenten naar de mogelijkheden van een juniorpredikantschap binnen de GKV. De junior predikant –een kerkelijk werker met preekbevoegdheid– zou onder supervisie van een senior predikant praktijkervaring kunnen opdoen in een gemeente en langzaam naar het predikantschap toe kunnen groeien.