Zorgen op Wall Street over „fiscal cliff”
NEW YORK (ANP) – De beurzen in New York zijn donderdag met verliezen gesloten. De onrust over de begrotingscrisis in de Verenigde Staten bleef zorgen voor voorzichtigheid bij beleggers. Er lijkt voorlopig nog geen overeenkomst in Washington in zicht.
De Dow-Jonesindex noteerde aan het einde van de handel 74,73 punten (0,6 procent) lager op 13.170,72 punten. De brede S&P 500 zakte 9,03 punten (0,6 procent) tot 1419,45 punten en de technologiebeurs Nasdaq verloor 21,65 punten (0,7 procent) tot 2992,16 punten.
De president van het Amerikaanse stelsel van centrale banken, Ben Bernanke, waarschuwde woensdag nadrukkelijk dat het van kritiek belang is dat politici in Washington een deal bereiken over de ‘fiscal cliff’. De dreiging van dit begrotingsravijn alleen al heeft een negatief effect op de economie, aldus Bernanke. De Federal Reserve maakte bekend nog eens 45 miljard dollar per maand extra in de economie te gaan pompen.
In Washington houdt de impasse onverminderd aan. Democraten en Republikeinen lijken nog niet in de buurt van een deal over de gevreesde ‘fiscal cliff’.
Voorbeurs werd bekend dat vorige week 343.000 Amerikanen voor het eerst een uitkering hebben aangevraagd. Het cijfer viel mee, want economen hadden verwacht dat er 370.000 aanvragen zouden zijn. Inmiddels hebben 3,198 miljoen Amerikanen een uitkering.
Verder werd gemeld dat de detailhandelsverkopen in de VS in november met 0,3 procent zijn gestegen op maandbasis. De stijging was minder sterk dan verwacht. Economen voorspelden een toename met 0,5 procent, na een daling met 0,3 procent in oktober.
De Amerikaanse economie gaat in het vierde kwartaal waarschijnlijk sterk afkoelen. Economen voorspellen een groei van 1,2 procent, na 2,7 procent in het derde kwartaal. Door de onzekerheid over de ‘fiscal cliff’ zijn vooral Amerikaanse bedrijven terughoudend geworden met investeringen.
Google heeft donderdag een nieuwe kaartapplicatie voor de iPhone en iPad onthuld. In september had Apple een ingebouwde Google-applicatie vervangen door een eigen versie, gebaseerd op kaarten van navigatiebedrijf TomTom. Het regende echter klachten over de navigatie-app van Apple. Google won 0,7 procent en Apple zakte 1,7 procent.
Het aandeel Best Buy schoot 16 procent omhoog op een bericht dat oprichter Richard Schulze nog deze week een bod zal uitbrengen op de Amerikaanse elektronicaketen. Schulze zou samen met private investeerders tussen de 5 en 6 miljard dollar op tafel willen leggen voor Best Buy.
De euro was 1,3075 dollar waard, tegen 1,3084 dollar aan het eind van de Europese beurshandel. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,6 procent tot 86,29 dollar per vat. Brentolie werd 1,1 procent goedkoper.