Politiek

Kamer: Criteria voor vertrek uit eurozone

DEN HAAG – Het kabinet moet zich binnen de Economische en Monetaire Unie (EMU) sterk maken voor het opstellen van voorwaarden om landen uit de eurozone te laten treden.

Redactie politiek
13 December 2012 11:01Gewijzigd op 15 November 2020 00:47
Foto EPA
Foto EPA

De Kamer heeft woensdag in het debat over de EU-top van donderdag en vrijdag een motie van ChristenUnie en CDA met die strekking aangenomen.

Slob (CU) noemde het woensdag „een misser” dat er bij de oprichting van de EMU wel afspraken zijn gemaakt over toetreding, maar niet over uittreding.

Premier Rutte beloofde woensdag dat hij in Europa de discussie over de exitvoorwaarden gaat aanzwengelen.

Diverse oppositiepartijen betoogden woensdag dat er bij de bestrijding van de eurocrisis soevereiniteitsoverdracht plaatsvindt van de lidstaten naar Brussel. D66-leider Pechtold diende een motie in waarin staat dat dit niet is uit te sluiten. Die motie werd echter verworpen.

VVD’er Verheijen stelde dat er geen sprake is van verlies van zeggenschap. „Wij delen alleen bevoegdheden. Maar zolang we kunnen beslissen uit de Europese verbanden te stappen, zijn we soeverein.”

SP, ChristenUnie, SGP en PvdD hekelden de plannen van EU-president Van Rompuy voor een verdere uitbouw van de EU. „Die wordt daardoor niet democratischer, maar technocratischer”, aldus Thieme (PvdD). SGP’er Dijkgraaf meent dat Van Rompuy de Europese kwaal niet helder aanwijst. Eén Europese munt gaat niet werken, stelde hij. „En dus zal zijn remedie ook falen.”

De Kamer nam een motie aan waarin staat dat alle Europese banken onder toezicht van de Europese Centrale Bank moeten vallen. De EU-lidstaten houden het vooralsnog bij de grote banken in de eurozone en de banken die staatssteun ontvangen.

In het debat bleef Rutte zich keren tegen het kwijtschelden van Griekse schulden, maar expliciet uitsluiten dat dat in 2014 toch gebeurt, deed hij niet.

De premier zal zich niet verzetten tegen de hervormingscontracten die Brussel met de lidstaten wil sluiten. „Wij kunnen niet worden gedwongen daarin iets op te nemen wat wij niet willen.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer